16 Φεβ 2012

Ενυδρία

Ενυδρία Μόλις τελείωσα το βιβλίο της Βάγιας Ψευτάκη «Ενυδρία» (εκδόσεις ARS NOCTURNA, 2011).
Πρόκειται για ένα παράξενο βιβλίο (σαν αυτά που μου αρέσει να διαβάζω τελευταία), το οποίο κάνει μια βαθιά βουτιά στον μαγευτικό κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το «ρεαλιστικό» κομμάτι που εισάγει τον αναγνώστη στην ιστορία, το δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου που διαδραματίζεται στον μαγικό κόσμο της Ενυδρίας και το τρίτο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τον επίλογο.
Το πρώτο κομμάτι, ωμό και ρεαλιστικό μου άρεσε περισσότερο από τα υπόλοιπα. Στο δεύτερο κομμάτι, αν και ενδιαφέρον, βρήκα λίγο κουραστικές τις περιγραφές και την συνεχή εισαγωγή νέων χαρακτήρων. Η ιδέα πάντως είναι έξυπνη και πολύ καλά δοσμένη.
Η Βάγια με το βιβλίο αυτό κάνει δυναμική εμφάνιση και δίνει πόντους στην ελληνική φανταστική λογοτεχνία!

"Μια περιπέτεια φαντασίας σε δυο κόσμους. Ένα σουρεαλιστικό ταξίδι από τον χαμένο ερωτισμό της καθημερινότητας, σ' έναν εσωτερικό κόσμο ατελείωτης φαντασίας και περιπλάνησης. Από την Ελλάδα του σήμερα στην παράδοξη Ενυδρία, ο αναγνώστης ακολουθεί την υπαρξιακή αναζήτηση για την επανένωση των αντιθέτων μιας ψυχής που, δίχως ταυτότητα, φύλο ή όνομα, χάθηκε ανάμεσα στις επιθυμίες και τους κανόνες. Η "Ενυδρία" είναι το πρώτο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα της Βάγιας Ψευτάκη, ένα τολμηρό έργο με ζωντανή γραφή και υπόθεση εμπνευσμένη από τον αυθεντικό κόσμο των ονείρων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: