13 Μαρ 2012

Και πάλι για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη (απάντηση στη Ρήνα Κατσελλή)


[Το πιο κάτω κείμενο αποτελεί απάντηση – σχόλιο στο άρθρο της γνωστής λογοτέχνιδας και πρώην πολιτικού Ρήνας Κατσελλή με τίτλο «Μέγαρο Πολιτισμού-Κρατική Βιβλιοθήκη». Έχει σταλεί και στην ίδια με προσωπική αλληλογραφία]

Αγαπητή κα. Κατσελή,
Διάβασα με προσοχή και ενδιαφέρον το άρθρο σας με τίτλο «Το περιβόητο Μέγαρο Πολιτισμού» και οφείλω να ομολογήσω ότι συμφωνώ με όσα γράφετε και αφορούν τους  λανθασμένους  χειρισμούς που άφησαν εκτός σχεδιασμών την Κυπριακή Βιβλιοθήκη.
Συντάσσομαι επίσης μαζί σας στη διεκδίκηση μιας Κρατικής Βιβλιοθήκης που αξίζει στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Θα μου επιτρέψετε όμως να σχολιάσω την πιο κάτω αναφορά σας:


«Τελευταία πληροφορηθήκαμε πως υπάρχουν προτάσεις η Κυπριακή (Κρατική) Βιβλιοθήκη να συγχωνευθεί (αν είναι δυνατόν), με αυτήν του Πανεπιστημίου Κύπρου για …οικονομία. Τότε θα πρέπει να υπαχθεί και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τα μουσεία του στη Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου για …οικονομία! Έτσι για να πιστοποιηθεί το πόσο αδαείς είμαστε».
Επειδή, απ’ όσο γνωρίζω, εγώ ήμουν ο τελευταίος που δημοσίευσα άρθρο στον τύπο με πρόταση για συγχώνευση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης με αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου θέλω να ξεκαθαρίσω (για πολλοστή φορά) τα ακόλουθα:

1.     Υποστηρίζω ότι το ιδανικό σενάριο για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη είναι να αναβαθμιστεί και να της δοθούν όλα τα εχέγγυα ώστε να λειτουργήσει σωστά και αυτόνομα (βλέπε εφαρμογή του «Στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης» στο οποίο ο υπογράφων ήταν συντάκτης μαζί με τον Φίλιππο Τσιμπόγλου).

2.     Επαναλαμβάνω: Η πρότασή μου για ενσωμάτωση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης με αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι εναλλακτική με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει το πιο πάνω!

3.     Βρίσκω ατυχή την αναφορά σας για το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τα μουσεία. Εθνικές – Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες υπάρχουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και λειτουργούν μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αντίθετα, κρατικά Τμήματα Αρχαιοτήτων και μουσεία που να υπάγονται σε Πανεπιστημιακές Αρχαιολογικές Σχολές, εγώ προσωπικά, τουλάχιστον, δεν έχω υπόψη μου…
Όπως έχω διαμηνύσει και στην πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης (Ξανά για την Κυπριακή βιβλιοθήκη [Απάντηση στην πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων της Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης]. Φιλελεύθερος, 6 Νοε. 2011.) ο πόθος μας να δούμε την Κυπριακή Βιβλιοθήκη να λειτουργεί σωστά είναι κοινός!

Μακάρι η Κυπριακή (Κρατική) Βιβλιοθήκη να αποκτήσει το σωστό θεσμικό πλαίσιο που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει αυτόνομα και σωστά. Ελπίζω η πολιτεία να δώσει τη σημασία (και την οικονομική ενίσχυση) που χρειάζεται η Κυπριακή Βιβλιοθήκη για να στεγαστεί στο Μέγαρο Πολιτισμού ή σε κάποιο άλλο κτήριο που να καλύπτει τις ανάγκες της.

Ειλικρινά, εύχομαι να διαψευστώ  και μετά από δέκα χρόνια να αποδειχτεί ότι είχα λάθος που πίστευα ότι τίποτα από τα πιο πάνω δεν θα υλοποιηθεί. Ότι ήταν λάθος η πρόταση ενσωμάτωσης Κυπριακής Βιβλιοθήκης της με την Πανεπιστημιακή ώστε να αρχίσει επιτέλους να επιτελεί το έργο για το οποίο έχει ιδρυθεί…

Με εκτίμηση
Ανδρέας Κ. Ανδρέου
(Βιβλιοθηκονόμος, Πανεπιστήμιο Κύπρου)


Διαβάστε επίσης και αυτά:
- Περί Κυπριακής Βιβλιοθήκης: μια αιρετική πρόταση
- Απάντηση στην πρόεδρο του Συνδέσμου φίλων Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: