28 Μαΐ 2012

Ο Μιχάλης Μανωλιός «…και το τέρας» του

... και το τέρας Όταν διάβασα για πρώτη φορά, στο διαδίκτυο, το διήγημα του Μιχάλη Μανωλιού «Αίθρα» (πρώτο διεθνές βραβείο AEON AWARD 2010), εντυπωσιάστηκα και υποψιάστηκα ότι, ίσως, ανακάλυψα τον αγαπημένο μου Έλληνα συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας. Όταν, όμως, διάβασα το βιβλίο του «…και το τέρας», σιγουρεύτηκα!

Το βιβλίο με τίτλο «…και το τέρας» (εκδόσεις Τρίτων, 2011) αποτελείται από 18 καλογραμμένα  διηγήματα επιστημονικής φαντασίας τα οποία συνεπαίρνουν τον αναγνώστη αλλά και τον προβληματίζουν αφού αγγίζουν διάφορα θέματα που άπτονται της ηθικής, της οικολογίας, της θρησκείας και όχι μόνο.

Από αυτά ξεχώρισα τα «Αρμελίνα II» και «Αίθρα» (που έχουν σαν κυρίαρχο θέμα τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την κλωνοποίηση του ανθρώπου), το «…και το τέρας» (το οποίο είναι μια παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού «Η ωραία και το τέρας» σε εκδοχή επιστημονικής φαντασίας) και το «Above Us Only Sky» (το οποίο περιγράφει τις ιδανικές συνθήκες ζωής σε ένα φανταστικό πλανήτη, χωρίς να απουσιάζουν από αυτό τα διλήμματα και οι προβληματισμοί).


Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να στείλω ένα μήνυμα σε όσους υποτιμούν την λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας ή δηλώνουν ότι αυτή δεν τους αρέσει και δεν τους αφορά: «Διαβάστε Μιχάλη Μανωλιό και είμαι σίγουρος ότι θα τα ξαναπούμε…».

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Αποφάσεις.
Κάθε μέρα, σε διαφορετικές καταστάσεις, σε διαφορετικά σκηνικά, με διαφορετικές συμπρωταγωνιστές, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε στη σύντομη παράσταση της ζωής μας είναι να παίρνουμε αποφάσεις.
18 ιστορίες, 18 πρωτότυπες καταστάσεις, λιγότερο ή περισσότερο φανταστικές, με ανθρώπους σε δυσχερείς, περίεργες ή επικίνδυνες θέσεις.
Οι επιλογές τους ταλαντεύονται ανάμεσα στην ασφάλεια, την επιθυμία, την ελπίδα και τα πιστεύω, προσπαθώντας να ισορροπήσουν τη λογική με το συναίσθημα - και αυτές οι επιλογές θα οδηγήσουν τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους από το κάθε κομβικό σημείο στο επόμενο σταυροδρόμι επιλογών, στις επόμενες αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: