17 Σεπ 2012

Ασμόλ του Δημήτρη Βανέλλη




Η συλλογή φανταστικών διηγημάτων του συνάδελφου (εργάζεται και αυτός σε βιβλιοθήκη) – συγγραφέα Δημήτρη Βανέλλη (Δίαυλος, 1998) έχει πάρει το όνομά της από τον χαρακτήρα που συναντούμε στο προτελευταίο διήγημα, τον δράκο Ασμόλ.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα εξής εφτά διηγήματα: Όνειρα, Γοργόνα, Η λατρεία του Ακέφαλου Θεού, Τρείς μαρτυρίες για τη Σόνια, Έξω από την Κόλαση, (καθώς και δύο ιστορίες με δράκους), Ασμόλ και Η πόλη και ο δράκος.

Τα διηγήματα κινούνται στο χώρο του φανταστικού και από αυτά ξεχώρισα το "Τρείς μαρτυρίες για τη Σόνια". Στην ιστορία αυτή ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε ένα μελλοντικό κόσμο όπου επικρατούν οι πλούσιοι και προνομιούχοι οι οποίοι ζουν οχυρωμένοι σε ειδικά διαμορφωμένους θόλους για να προστατευτούν από τους   φτωχούς – μεταλλαγμένους Απέξω. Οι τελευταίοι ζουν έξω από τους θόλους και μέσα στα σκουπίδια των πρώτων.
Μου άρεσε επίσης πολύ και το αλληγορικό "Ασμόλ". Πρόκειται για την ιστορία ενός δράκου και κάποιου νεαρού που έβαλε ως στόχο της ζωής του να τον σκοτώσει.

Την έκδοση ομορφαίνουν οι ζωγραφιές που προηγούνται κάθε ιστορίας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Σε τόπους και χρόνους παράξενους συμβαίνουν οι εφτά ιστορίες του βιβλίου αυτού: Στον απελευθερωτικό και αμφίσημο κόσμο του ονείρου, με τα θολά όρια ανάμεσα στην απόλαυση και τον εφιάλτη. στο χρόνο (;) λίγες μέρες μετά το θάνατο. στο βυθό, ανάμεσα στους αιώνιους θρύλους που τον στοιχειώνουν. στη μελλοντική ουτοπία των Θόλων και την εύθραστη ισορροπία με ό,τι τους περιβάλλει. στη μυθική καρδιά της Aφρικής, τόσο κοντά και τόσο μακριά μας ταυτόχρονα... Σε τόπους, τέλος, κατοικημένους απ'' τους δράκους των παιδικών μας χρόνων. Πολλά μπορεί να σας περιμένουν εκεί. Eσείς όμως, που συνηθίζετε τις περιπλανήσεις στα μονοπάτια του φανταστικού, είσαστε προετοιμασμένοι: Tα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως φαίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: