25 Νοε 2012

Η αλογόμυγα του Νίκου Παπαδόπουλου


Η αλογόμυγα
«Η αλογόμυγα» είναι το φανταστικό μυθιστόρημα του Νίκου Παπαδόπουλου (Δίαυλος, 2009) στο οποίο περιγράφει  μια υποτιθέμενη μελλοντική ελληνική κοινωνία όπου επικρατεί η εγκληματικότητα και η διαφθορά.

Το μυθιστόρημα προβληματίζει τον αναγνώστη αλλά ταυτόχρονα τον κάνει να χαμογελά αφού από αυτό δεν απουσιάζει  το χιούμορ. Αυτό που πραγματικά σοκάρει στο κείμενο είναι οι  περιγραφές κάποιων καταστάσεων που μοιάζουν καταπληκτικά με σημερινές και οι οποίες δίνουν την αίσθηση ότι τα πράγματα, και στην πραγματικότητα,  οδηγούνται προς την εξαθλίωση όπως ακριβώς και στην ιστορία του συγγραφέα.

Οι τρείς πρωταγωνιστές του βιβλίου, οι οποίοι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους σαν χαρακτήρες, αποφασίζουν, ο καθένας για τον δικό του λόγο να φτιάξουν μια οργάνωση η οποία θα αφυπνίσει τον κόσμο τσιμπώντας τον όπως η αλογόμυγα (συσχετισμός με την αλογόμυγα που αναφέρει στην απολογία του ο  Σωκράτη απευθυνόμενος στους  Αθηναίους)*.


 *"Αν µε θανατώσετε, δε θα βρείτε εύκολα άλλον σαν κι εµένα, κολληµένον από τον θεό στην πόλη, αν και είναι αστείο να το πούµε έτσι, σαν σε µεγάλο και δυνατό άλογο, µα νωθρό απ' το πάχος του, που για να ξυπνήσει έχει ανάγκη από µιαν αλογόµυγα. Σαν τέτοια µου φαίνεται πως µε κόλλησε κι εµένα ο θεός στην πολιτεία, να σας ξυπνώ και να σας πείθω και να σας πειράζω καθέναν από σας, κι έτσι δεν παύω όλη την ηµέρα να σας κολλάω εδώ κι εκεί."
(Πλάτωνος Απολογία Σωκράτους)
Από το οπισθόφυλλο
Ένα μυθιστόρημα με βία, σεξ, πολιτική και χιούμορ, που έχει για φόντο την Αθήνα του εγγύς μέλλοντος.

Η πορεία των τριών πρωταγωνιστών προς το σημείο συνάντησής τους, μια μέρα του Σεπτέμβρη του 2018, δίνει την αφορμή στον συγγραφέα, μέσα από τη δική του σαρκαστική ματιά, να μοιραστεί με τον αναγνώστη την αγωνία του για το αύριο και τη δυσοίωνη προοπτική του.

Θέματα και εικόνες της σημερινής καθημερινότητας, μέσα από έναν μεγεθυντικό φακό, προβάλλονται ως ένα ζοφερό ενδεχόμενο του μέλλοντός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: