23 Ιαν 2013

22/11/63 του Stephen King

22/11/63 του Stephen King (εκδόσεις Bell / Χαρλένικ Ελλάς, 2012), μετ. Γιάννης Σπανδωνής.
[Η ημερομηνία που αποτελεί τον τίτλο του βιβλίου είναι η ημερομηνία δολοφονίας του J.F. Kennedy.  Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου είναι «11/22/63» (αντί «22/11/63» που είναι στα ελληνικά) αφού ακολουθεί το αμερικανικό σύστημα αναγραφής της ημερομηνίας όπου ο μήνας προηγείται της  μέρας]. 

Ο Stephen King είναι καταπληκτικός όπως πάντα.
 Το 22/11/63 όμως δεν είναι ένα από τα βιβλία που μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας. Είναι ένα φανταστικό μυθιστόρημα,  το οποίο περιλαμβάνει επιστημονική φαντασία, (λίγο) τρόμο, πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της περιόδου στην οποία αναφέρεται, αλλά και μια ρομαντική ιστορία αγάπης!
Με αυτό το βιβλίο ο Stephen King αποδεικνύει πόσο λάθος είναι να τον «καλουπώνουμε» χαρακτηρίζοντάς τον (μόνο) ως «συγγραφέα τρόμου».  Πρόκειται για έναν πολύ ευφυή και ευρηματικό συγγραφέα ο οποίος αξίζει να διαβαστεί από κάθε αναγνώστη ανεξαρτήτως λογοτεχνικών προτιμήσεων.

Όπως πολύ εύστοχα γράφτηκε κάπου, με το 22/11/63, δεν έχουμε να κάνουμε με ακόμα έναν Stephen King. Έχουμε να κάνουμε με ένα εκπληκτικό Stephen King!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 τρεις πυροβολισμοί αντήχησαν στο Ντάλας. Ο Πρόεδρος Κένεντι έπεσε νεκρός, και άλλαξε ολόκληρος ο κόσμος. Κι αν κάποιος μπορούσε να γυρίσει πίσω και να τον αλλάξει ξανά...;

Ο τριανταπεντάχρονος καθηγητής αγγλικής φιλολογίας Τζέικ Έπινγκ ζει ήσυχα στο Λίσμπον Φολς του Μέιν. Ώσπου μια μέρα, ο φίλος του ο Αλ του εκμυστηρεύεται ένα μυστικό... Η αποθήκη στο μικρό εστιατόριό του είναι μια πύλη στο χρόνο... βγάζει σε μια συγκεκριμένη μέρα του 1958. Κι ο Αλ κάνει στον Τζέικ μια παράξενη πρόταση: Να γυρίσει στο παρελθόν και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη δολοφονία του Κένεντι. 

Ο Τζέικ έχει πολλούς λόγους να δεχτεί. Κι έτσι ξεκινάει μια καινούρια ζωή σ' ένα διαφορετικό κόσμο, τον κόσμο του Αϊζενχάουερ και του Έλβις, όπου τα αμερικάνικα αυτοκίνητα είναι τεράστια, τα κορίτσια φοράνε σοσόνια και το κάπνισμα επιτρέπεται παντού.

Σ' αυτό τον κόσμο ο Τζον Κένεντι είναι ακόμη ένας νέος γερουσιαστής κι ο Τζέικ, στην καινούρια του πόλη, ερωτεύεται επικίνδυνα μια όμορφη βιβλιοθηκάριο. Κανείς δεν έχει ακούσει να μιλάνε για τον διαταραγμένο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, αλλά, αναπόφευκτα, κάθε βήμα οδηγεί σ' αυτόν και στο Ντάλας, όπου το παρελθόν γίνεται ασφυκτικά αγωνιώδες και η Ιστορία μπορεί να πάψει πια να είναι όπως την ξέρουμε.

Το ταξίδι στο χρόνο δεν ήταν ποτέ τόσο πιστευτό. Ούτε τόσο τρομακτικό.


* Το βιβλίο ήταν στη βραχεία λίστα για τα LOCUS AWARD for Best Science Fiction Novel 2012, International Thriller Writers Award for Best Novel 2012, British Fantasy Award for Best Novel 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια: