Το βιβλίο «O γιος της Μάγισσας» αποτελείται από 15 διηγήματα, 15 «αλλόκοτες ιστορίες» του Κύπριου Ανδρέα Κ. Ανδρέου. Πιο κάτω η Ανθή Ζαχαριάδου μας αναφέρει 15 λόγους που αξίζει να το διαβάσουμε.

   




γιος της μάγισσας βιβλιοκριτική1. Οι Κύπριοι συγγραφείς είναι σπάνιο είδος, και όλοι οφείλουμε να στηρίζουμε τις δουλειές τους.
2. Είναι ενα βιβλίο που αποτελείται απο 15 διηγήματα. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε και να αφήσετε στην άκρη το βιβλίο. Αν κάποια ιστορία δεν σας ελκύσει αρκετά, σταματάτε και αρχίζετε μια άλλη. Σας υπόσχομαι ότι σίγουρα τουλάχιστον μία ιστορία θα σας αγγίξει.
3. Εκτός από το χαρακτηριστικό τρόπο γραφής του συγγραφέα, και την περιγραφή ‘αλλόκοτες’, οι ιστορίες δεν έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους. Πρόκειται για 15 διαφορετικά θέματα, μηνύματα και νοήματα, 15 πλοκές, 15 σημειώματα που το καθένα θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα.
4. Ο Ανδρέας Κ. Άνδρεου γράφει με ενα τρόπο ιδιαίτερο και ανατρεπτικό. Δεν θα λάβει, πιστεύω, εκθειασμούς, για το λογοτεχνικό του λόγο, ακριβώς επειδή δεν γράφει για να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη. Αφηγείται, γράφει για να προβληματίσει, να διασκεδάσει, να προκαλέσει και να αφυπνίσει τη φαντασία αλλά και την αγωνία του αναγνώστη. Ο λόγος του είναι απέριττος και εύστοχος.

5. Οι ήρωες του ίσως να έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια, ίσως τον περασμένα αιώνα, ίσως να ζουν τώρα ανάμεσα μας, μπορεί και να ζήσουν κάποτε στο μέλλον, μπορεί όμως και να μην υπάρξουν ποτέ.
6. Η πρώτη και ομώνυμη ιστορία στο βιβλίο, ο Γιος της Μάγισσας αποτελεί λόγο απο μόνη της για ανάγνωση του βιβλίου. Πρόκειται για ενα κράμα πραγματικών ιστορικών γεγονότων, μυθοπλασίας και φαντασίας του συγγραφέα. Κανείς δεν θα μείνει ασυγκίνητος, και το παράδοξο είναι ότι καλύπτει άλλους 15 τουλάχιστον λόγους που προκαλούν συγκίνηση, και κάθε αναγνώστης θα ανακαλύψει το δικό του.
7. Ακόμα μια ιστορία, με θέμα το νησί μας, γραμμένη υπό μορφή επιστολής/ εξομολόγησης ξεχωρίζει και συγκλονίζει.
8. Κάποιες από τις ιστορίες τελειώνουν. Και μετά απο κάποιες άδειες γραμμές, ή ένα κενό χώρο, ξανατελειώνουν, από κάποια άλλη σκοπιά. Κάποιες δε δεν τελειώνουν ποτέ, θα τις κλείσετε οι ίδιοι οι αναγνώστες.
9. Κάποια διηγήματα είναι γραμμένα τόσο απλά και αφηγηματικά, σαν να κάθεσαι με ένα φίλο ένα βράδυ και λέτε τα νέα σας. Αλλες ιστορίες είναι συμβολικές από την αρχή μέχρι το τέλος- αυτές θα τις τελειώσετε και θα τις ξαναρχίσετε, για να τις αποκρυπτογραφήσετε.
10. Κάποιες ιστορίες θα τις διαβάζετε πολύ γρήγορα γιατί θα θέλετε να δείτε το τέλος, τέτοιο σασπένς προκαλεί ο συγγραφέας... Επειδή θα χάσετε τις λεπτομέρειες, θα τις ξαναδιαβάσετε απο την αρχή… θα θυμηθείτε ότι ο Κ. Ανδρέου δεν γράφει για να γεμίζει τις γραμμές του, κάθε μικρή πληροφορία έχει τη σημασία της.
11. ‘Ερωτας, πόλεμος, θρησκεία, ασθένεια, έγκλημα, θάνατος, ζωή, ενοχή, λατρεία, δύναμη, ευφυΐα, μαγεία, ελπίδα, πίστη, απελπισία, τρόμος… μια ατέλειωτη λίστα με θέματα, μια ανεξάντλητη πηγή συναισθημάτων.
12. Νοερά μεταφέρεται ο αναγνώστης στο παρελθόν, στο μέλλον, στο πουθενά και στο πάντα. Κάπως περιλαμβάνεται και η διαχρονικότητα αλλά και το «ποτέ» μέσα στο ίδιο θέμα. Έντεχνα αλλά αβίαστα, το μεταφυσικό, το φανταστικό μπλέκεται με το αληθινό και το ρεαλιστικό.
13. Μυστήριο, ανατροπές, αγωνία- για όσους γοητεύονται από το είδος, δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο.
14. Το ερώτημα «τι θα έκανα υπό αυτές τις συνθήκες;» επανέρχεται πολλές φορές στην ανάγνωση. Θα ταυτιστείτε σίγουρα με κάποιους ήρωες, θα αναγκαστείτε σε κάποια σημεία να ψάξετε κάπου βαθιά.
15. Μια συλλογή για κάθε γούστο, γραμμένη απλά, κατανοητά, με ακρίβεια και με ουσία δίχως καμία διάθεση για εντυπωσιασμό και αυτοπροβολή. Δίχως άσκοπη φλυαρία, δίχως έπαρση. Ο συγγραφέας είναι ένας από εμάς, προικισμένος όμως με μια παράδοξη φαντασία, και ίσως ένα απόθεμα από διλήμματα για τη ζωή και το θάνατο, τις συγκυρίες και τις συμπτώσεις, την αλήθεια και το όνειρο με μια επιθυμία να μας μεταφέρει στη δική του σκέψη αλλά και σε 15 άλλους κόσμους.