4 Ιουν 2013

Η παρουσίαση των βιβλίων μου στο Pecha Kucha Nicosia (Vol. 2)

Στις  22 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε, στο Chateau Status στην παλιά Λευκωσία, η εκδήλωση  Pecha Kucha Nicosia Vol. 2.

Σύμφωνα με τη λογική των παρουσιάσεων Pecha Kucha δέκα δημιουργοί παρουσιάζεουν τις δουλιές τους μέσα από 20 εικόνες (διαφάνειες), έχοντας σαν περιορισμό ότι ο καθένας μπορεί να μιλήσει μόνο 20 δευτερόλεπτα για την κάθε εικόνα που επέλεξε.

* Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Αναστασία Γεραλή για την πρόσκληση και την όμορφη διοργάνωση. 


Η δική μου παρουσίαση:




Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Ανδρέας Καπανδρέου και βρίσκομαι σήμερα εδώ υπό την ιδιότητά μου ως συγγραφέα για να σας μιλήσω για τα δύο μου βιβλία και γενικότερα για το συγγραφικό μου έργο.

Το πρώτο μου βιβλίο έχει τον τίτλο «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα». Αποτελείται από  12 αυτοτελή διηγήματα και έχει εκδοθεί το 2010 στη Λευκωσία από τον εκδοτικό οίκο Κώστα Επιφανίου.

Το δεύτερο μου βιβλίο έχει τον τίτλο «Ο γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες». Αποτελείται από 15 διηγήματα και έχει εκδοθεί το 2012 από τις Συμπαντικές Διαδρομές στη Θεσσαλονίκη.

   Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, έχει πάρει τον τίτλο Einstein’s scary secret: bizarre stories και κυκλοφορεί σαν e-book στο Amazon αλλά και στο Lulu.com.

    Παρομοιάζω τα διηγήματά μου με μικρά σφηνάκια λογοτεχνίας τα οποία μου αρέσει να σερβίρω στους φίλους - αναγνώστες ευελπιστώντας ότι και αυτοί με τη σειρά τους θα τα απολαύσουν και θα περάσουν όμορφα μαζί τους.

    Επιλέγω να γράφω παράξενες ιστορίες, αλλόκοτες, όπως εγώ τις αποκαλώ, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ανατρεπτικό τέλος και στοιχεία από τη λογοτεχνία του φανταστικού. Με λίγα λόγια γράφω αυτά που θα επέλεγα και εγώ σαν αναγνώστης να διαβάσω.

Στο "τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν", παρουσιάζονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό καταφέρνει με βάση τις θεωρίες του Αϊνστάιν να πετύχει την τηλεμεταφορά  ενός πλοίου, με δραματικές όμως συνέπιες για το πλήρωμα του.


Στο ερωτικό – αστυνομικό διήγημα «Αμάρ», ένας αδίστακτος γκάγκστερ  είναι έτοιμος για όλα, όχι όμως για την πραγματικότητα που θα αντικρίσει  ξαφνικά μπροστά του…

     Υπάρχει αυτό που ονομάζουμε πεπρωμένο; Μπορούν τα όνειρα που βλέπουμε τα βράδια να γίνουν πραγματικότητα; Τι είναι άραγε πιο οδυνηρό; Η ζωή ή ο θάνατος; Τα φιλοσοφικά αυτά ερωτήματα τίθενται στο διήγημα «Το δωμάτιο με τους καθρέφτες».

Στο «Θανάσιμο όνειρο» (ένα διήγημα το οποίο έχει μεταφραστεί και εκδοθεί και στα Ολλανδικά), το όνειρο της ηρωίδας μπλέκεται με την πραγματικότητα ενώ το υποσυνείδητο της παίζει περίεργα παιχνίδια…

«Ο Δίας στο Facebook» είναι η παράξενη ιστορία μιας φωτογραφίας στο διαδίκτυο και η σχέση του Δία με ένα Γερμανό ροκ σταρ και ένα ανυποψίαστο πεντάχρονο αγόρι που ζει στην Αθήνα.

Στο διήγημα «Η Αλίκη το ήθελε πολύ…» η πρωταγωνίστρια είναι αποφασισμένη να καταφύγει ακόμα και στη μαύρη μαγεία προκειμένου να πετύχει τον στόχο της. Τι συνέπειες όμως θα έχει αυτό, για την ίδια και την οικογένειά της;

Στη «Σχολική εκδρομή» ένα φοβερό ατύχημα οδηγεί ένα κοριτσάκι, και εμάς μαζί του, σε μια περίεργη μεταθανάτια εμπειρία.

Το «Μέχρι που θα πάει αυτή η βαλίτσα;” είναι μια χιουμοριστική ιστορία βασισμένη σε τραγελαφικά γεγονότα που έτυχαν σε μένα προσωπικά, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και αποτέλεσαν την έμπνευση για αυτό το διήγημα.

«Ο γιος της μάγισσας» είναι μια ιστορία βασισμένη σε μύθους και θρύλους της εποχής του Μεσαίωνα. Αφορά τη δημιουργία ενός βιβλίου, του Βιβλίου του Διαβόλου, το οποίο υπάρχει στην πραγματικότητα και σήμερα φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στην Στοκχόλμη.

«Το γράμμα ενός προδότη» είναι η τραγική ιστορία ενός προδότη και του τελευταίου – αποχαιρετιστήριου  γράμματος που συντάσσει προς τη μητέρα του. Το διήγημα είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα της εποχής του αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

  «Οι νεκροί στον πλανήτη Ογκλ» είναι ένα επικό παραμύθι επιστημονικής φαντασίας που διαδραματίζεται σε άλλους κόσμους και μακρινούς γαλαξίες όπου ζουν και βασιλεύουν οι άνθρωποι - πουλιά.

Το «Δυο χούφτες ρύζι» είναι μια κωμική ιστορία που περιγράφει την προσπάθεια ενός χρεωκοπημένου πατέρα να παντρέψει, με κάθε τρόπο, την όμορφη κόρη του με ένα πλούσιο γαμπρό.

Tο διήγημα «Σιωπή» είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της  αγαπημένης συγγραφέως των παιδικών μου χρόνων, την Πηνελόπη Δέλτα.

   Στη σημερινή παρουσίαση ανάφερα ενδεικτικά κάποια από τα έργα μου. Για όλα αυτά και για άλλα πολλά ενδιαφέροντα που αφορούν την επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό, μπορείτε να επισκεφτείτε το προσωπικό μου ιστολόγιο: andreaskandreou.blogspot.com.













1

   
  













   
    







Δεν υπάρχουν σχόλια: