30 Αυγ 2013

Οι Λαξευτές της Βάσως Χρήστου

Λαξευτές της παλίρροιας / Βάσω Χρήστου. Αθήνα: Ίαμβος, 2006.

Μετά από αρκετούς κύκλους του φεγγαριού Φλάγκαν (τρόπος μέτρησης του χρόνου στο μυθιστόρημα) από τότε που απέκτησα το βιβλίο, αποφάσισα – με αρκετό δισταγμό, οφείλω να ομολογήσω, κυρίως λόγω του όγκου του (571 σελ.) – να το διαβάσω για να μάθω κι’ εγώ την ιστορία των Λαξευτών.

Βασιλιάδες, πριγκίπισσες, μάγοι, αλλά και ξεχασμένοι πολύμορφοι και παράξενα αστερόπτερα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι το τέλος.

Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία επικής φαντασίας και συναγωνίζεται επάξια τα καλύτερα του είδους που κυκλοφορούν διεθνώς. Σαφέστατα αξίζει να διαβαστεί από όλους τους φίλους του είδους!
Η Βάσω Χρήστου με τους Λαξευτές της κατάφερε να μας δώσει μια πολύ ψηλού επιπέδου χορταστική ιστορία ανεβάζοντας τον πήχη του ελληνικού φανταστικού μυθιστορήματος πολύ ψηλά.

Οι «Λαξευτές της παλίρροιας» είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας η οποία συνεχίζεται από το «Λαξευμένο δίκτυ» (Ίαμβος, 2007) και «Ο λαξευτής των στοιχείων» (Ίαμβος, 2009).

Από το οπισθόφυλλο

Η μεγάλη ανοιξιάτικη παλίρροια, που για αιώνες έπνιγε τα χαμηλά εδάφη του ανατολικού Ρουμπάν, αποδυναμώνεται σταθερά χωρίς να υπάρχει γι' αυτό εξήγηση στα ουράνια σώματα. Οι περισσότεροι δε νοιάζονται, αλλά κάποιοι σπουδασμένοι έχουν αρχίσει ν' ανησυχούν. Θρύλοι για μάχες του παρελθόντος με τα θανατηφόρα αστερόπτερα και για περίεργες συμφωνίες ανάμεσα στους Λαξευτές, τους παλιούς μάγους της Πέτρας, αρχίζουν ν' ακούγονται από στόμα σε στόμα. Ωστόσο, μέσα στην κατακτημένη πόλη του Μπέρυλ οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πιο άμεσο κίνδυνο: ο νέος τους αφέντης επισκέπτεται το κάστρο αιφνιδιαστικά και η επίσκεψη δεν προοιωνίζει τίποτα καλό. Παραμονή της μεγάλης παλίρροιας, ανταποκρινόμενος σ' ένα ύποπτο μήνυμα, ο νεαρός πρίγκιπας Κένταλ αποφασίζει να εισβάλλει στο Μπέρυλ, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και αναστατώνοντας την ισορροπία του κόσμου του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: