15 Αυγ 2013

Το βιβλίο "Ιστορία του Kυπριακού" του Γιάννη Κ. Λάμπρου


Ιστορία του Κυπριακού: τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία 1960-2008 / Γιάννης Κ. Λάμπρου. Λευκωσία: Πάργα, 2008.

Στο βιβλίο «Ιστορία του Κυπριακού» του φιλόλογου – ερευνητή Γιάννη Κ. Λάμπρου, μπορεί κάποιος να διαβάσει τη συνοπτική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 που δημιουργήθηκε μέχρι και το 2008.

Το έργο του Γιάννη Λάμπρου χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα, εγκυρότητα και αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εγχειρίδιο για κάποιον που θέλει να αποκτήσει μια γενική άποψη για την σύγχρονη κυπριακή ιστορία ή κάποια συγκεκριμένη περίοδό της.

Αρχικά, το βιβλίο «Ιστορία του Κυπριακού: τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία 1960-2004» (786 σελίδες) κυκλοφόρησε το 2004 καλύπτοντας τα γεγονότα μέχρι και το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.  Η συγκεκριμένη έκδοση, η οποία είχε γίνει από τον ίδιο τον συγγραφέα, έχει εξαντληθεί.
Το 2008 κυκλοφόρησε, από τον εκδοτικό οίκο «Πάργα», αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση  του βιβλίου (821 σελίδων), η οποία περιλαμβάνει και τις εξελίξεις μέχρι το 2008.  Η νέα έκδοση πήρε και νέο τίτλο (υπότιτλο για την ακρίβεια) και μετονομάστηκε σε «Ιστορία του κυπριακού: τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία 1960-2008».


Από οπισθόφυλλο:


"Το βιβλίο αυτό με το εκτενές εισαγωγικό κεφάλαιο "Το ενωτικό κίνημα των Ελληνοκυπρίων κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας" αποτελεί μια πλήρη εξιστόρηση του Κυπριακού ως το 2008. Με τρόπο συστηματικό και ευμέθοδο και με σεβασμό προς την ιστορική αλήθεια εξιστορούνται τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση του ενιαίου δικοινοτικού κράτους, που ιδρύθηκε με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, καθώς και όλες οι μετά το 1963 προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ιδιαίτερα αναπτύσσονται τα κεφάλαια που αναφέρονται στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, την ΕΟΚΑ Β', το πραξικόπημα και την εισβολή. Δίνονται επίσης κατατοπιστικές πληροφορίες για το Σχέδιο Ανάν, την απόρριψή του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για γεγονότα που μεσολάβησαν μεταξύ του Μαΐου 2004 και του Μαΐου 2008. Οι πληροφορίες και οι κρίσεις του συγγραφέα υποστηρίζονται με πλούσια τεκμηρίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: