2 Σεπ 2013

Σπινθήρ γλυκύτατων ελπίδων: ο απόηχος του Μακεδονικού αγώνα 1904-1908 στην Κύπρο

Σπινθήρ γλυκύτατων ελπίδων: Ο απόηχος του Μακεδονικού αγώνα 1904-1908 στην Κύπρο / Πέτρος Παπαπολυβίου. Λευκωσία: Αιγαίον, 1996.


Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία του ιστορικού - καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρου Παπαπολυβίου για την σχέση της Κύπρου με τον Μακεδονικό αγώνα. 
Στο βιβλίο εκτός από τον Πρόλογο και την Εισαγωγή  μπορεί κάποιος να διαβάσει τα κεφάλαια: 
Τα γεγονότα της Μακεδονίας και η Κύπρος – Ο θάνατος του Παύλου Μελά – Οι καταστροφές του Αγχιάλου.  Έρανοι υπέρ των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας – Οι διαλέξεις δύο Μακεδονολόγων στην Κύπρο – Κύπριοι Μακεδονομάχοι  – Μακεδόνες στην Κύπρο (1900-1910) και η εμπλοκή του Μητροπολίτη Αγχιάλου στο Αρχιεπισκοπικό ζήτημα – Η Μακεδονία στην Κυπριακή ποίηση του 1904-1908.

Στο κεφάλαιο «Κύπριοι Μακεδονομάχοι» δίνονται σπάνιες λεπτομέρειες για την ζωή και τη δράση των Κύπριων: Γεώργιου Αργυρίου (ή Κυπραίου), Κώστα Λοΐζου Βραχίμη (ή Λοϊζίδη) , Απόστολου Δημητρίου, Μιλτιάδη Φίδη Κόκαρη, Αντώνη Κωνσταντινίδη, Βασίλη Κωνσταντινίδη, Ιωάννη Λουκά, Ευάγγελου Κ. Παριστιάνη και Αριστείδη Πέτρου Τζιάμαλη (ή Τσάμαλη) οι οποίοι πολέμησαν στη Μακεδονία.  

"Οι εν ασφαλεία διάγοντες οφείλομεν να σπεύδωμεν επίκουροι και αρωγοί προς τους κινδυνεύοντας αδελφούς ημών ίνα και ημείς ποτέ εις κύνδυνον περιστάντες, αξιώμεν και τυγχάνωμεν της επικουρίας και αρωγής των άλλων Ελλήνων"  (Νικόλαος Καταλάνος, Λευκωσία, Αύγουστος 1906)

Δεν υπάρχουν σχόλια: