20 Σεπ 2013

Ο δειλός κύριος Επισκοπάκης εξομολογείται… (μια νουβέλα του Ανδρέα Μήτσου)

Ο κύριος Επισκοπάκης : Η εξομολόγηση ενός δειλού: Νουβέλα / Ανδρέας Μήτσου. Αθήνα : Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007.

Μια καθημερινή ερωτική ιστορία. Ένας παντρεμένος μεσήλικας κοσμηματοπώλης, πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, ερωτεύεται μια μικρότερή του γυναίκα, οδοντίατρο η οποία επίσης είναι παντρεμένη. Στην παράνομη σχέση θα μπει ακόμα ένα πρόσωπο, ένας Βούλγαρος μπλεγμένος με τον υπόκοσμο ο οποίος θα παρακολουθήσει το ζευγάρι και θα το εκβιάσει. 
Την ιστορία, η οποία περιέχει έρωτες, απιστίες, εκβιασμούς και εγκλήματα την διηγείται ο μεσήλικάς κύριος Επισκοπάκης. Μέσα από την εξομολογητική ιστορία του κυρίου Επισκοπάκη γνωρίζουμε και την προσωπικότητά του, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η δειλία.

Η ιστορία αρχίζει όταν ο κοσμηματοπώλης, προκειμένου να προσεγγίσει την οδοντίατρο, κάνει ένα κόλπο. Ο κύριος Επισκοπάκης ανταλλάζει το κόσμημα που επέλεξε να της κάνει δώρο ο άντρας της με ένα δικής του επιλογής, χωρίς ο σύζυγος να το πάρει είδηση.

Αξιοσημείωτη είναι και η παραδοχή της πρωταγωνίστριας στο προσωπικό της ημερολόγιο ότι: «… καμιά γυναίκα δεν ερωτεύεται άντρα για τα προτερήματά του».

Από το οπισθόφυλλο:

O κύριος Eπισκοπάκης ζει συμβατικά. Πανικόβλητος στέκει πάντα απ' έξω και από εκεί παρατηρεί, χωρίς να αποτολμά να μπει στη ζωή και να τη βιώσει. Στα πενήντα περίπου χρόνια του συναντά όμως τον έρωτα. Εμπλέκεται εκών άκων στο παιγνίδι, ερωτεύεται με πάθος, αλλά, εντέλει, αποσύρεται. Προκρίνει την επιστροφή στην ασήμαντη καθημερινότητά του. Για να καλύψει την εμπλοκή του, να ξαναβρεί την πρότερη τάξη, δεν διστάζει να μεθοδεύσει και να οργανώσει το θάνατο της γυναίκας που αγάπησε. Η τιμωρία του όμως θα είναι τρομακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: