17 Σεπ 2013

Ο στόλος των κόσμων [Fleet of worlds] των Larry Niven και Edward M. Lerner

Ο στόλος των κόσμων : 200 χρόνια πριν την ανακάλυψη του Ringworld [Fleet of worlds: 200 years before the discovery of Ringworld ] / Larry Niven [και] Edward M. Lerner,  μετάφρ. Ανθίππη Φιαμού. Θεσσαλονίκη : Συμπαντικές Διαδρομές, 2010

Το 1970 εκδόθηκε το βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Larry Niven με τίτλο “Ringworld”. Πρόκειται για ένα κλασσικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας το οποίο διαδραματίζεται το έτος 2850 στο Γνωστό Διάστημα (Known Space – ο φανταστικός διαστημικός κόσμος του συγγραφέα).
Το “Ringworld” βραβεύτηκε με το Nebula Award (απονέμονται ετησίως από την οργάνωση Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA) στο καλύτερο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας/φαντασίας που εκδόθηκε στις ΗΠΑ για μια συγκεκριμένη χρονιά). Το “Ringworld” είναι το γνωστότερο έργο του Larry Niven και με βάση αυτό γράφτηκαν μέχρι τώρα τέσσερεις συνέχειες (sequels) και πέντε ιστορίες που αφορούν την περίοδό πριν την πρώτη ιστορία (prequels).

Το πρώτο έργο:
Ringworld (1970) - Nebula Award, 1970 ; Hugo and Locus SF Awards winner, 1971

Οι προηγούμενες ιστορίες (prequels) του Ringworld, όλες γραμμένες με τη συνεργασία του Edward M. Lerner:
1.         Fleet of Worlds (2007)
2.         Juggler of Worlds (2008)
3.         Destroyer of Worlds (2009)
4.         Betrayer of Worlds (2010)
5.         Fate of Worlds (2012)

Οι επόμενες ιστορίες (sequels) του Ringworld:
1.         The Ringworld Engineers (1979) - Hugo and Locus SF Awards nominee, 1981
2.         Guide to Larry Niven's Ringworld (1994, with Kevin Stein)
3.         The Ringworld Throne (1996)
4.         Ringworld's Children (2004)

Το “Ringworld” μεταφράστηκε στα ελληνικά το 1987 από την Αγγελική Βαλαβάνη για τις εκδόσεις Space με τον τίτλο «Ο κόσμος δακτύλιος». [Με τον ίδιο τίτλο κατάφερα επίσης να εντοπίσω ακόμα μια έκδοση από τις εκδόσεις Printa, αγνώστων λοιπών στοιχείων. (Στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Πρωτοπορίας, για το εξαντλημένο αντίτυπο, αναφέρεται σαν έτος έκδοσης το 1961 κάτι που είναι, μάλλον, λάθος αφού το πρωτότυπο εκδόθηκε στην Αμερική το 1970)].

Τριάντα εφτά χρόνια αργότερα, το 2007 ο Larry Niven και ο Edward M. Lerner συνέγραψαν το βιβλίο “Fleet of worlds: 200 years before the discovery of Ringworld”. Η ιστορία διαδραματίζεται 200 χρόνια πριν την ανακάλυψη του Ringworld και είναι ουσιαστικά ένα από τα prequels του πρώτου.
Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά το 2010 από την Ανθίππη Φιαμού και τις Συμπαντικές Διαδρομές και έχει πάρει τον τίτλο: «Ο στόλος των κόσμων : 200 χρόνια πριν την ανακάλυψη του Ringworld»

Ένας στόλος ταξιδεύει στο διάστημα σέρνοντας μαζί του ολόκληρους κόσμους. Κυρίαρχο ον είναι οι Πολίτες, τα εξωγήινα πλάσματα με τα πολλά ποδάρια και τα δύο κεφάλια. Οι άνθρωποι ονομάζονται Άποικοι και είναι πλήρως χειραγωγημένοι από τους Πολίτες οι οποίοι ελέγχουν τις ζωές τους, μέχρι που κάποιοι άνθρωποι μαθαίνουν το τρομερό μυστικό για τους προγόνους και την καταγωγή τους… 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου "Ο στόλος των κόσμων":

Είναι το έτος 2650 και έχουν περάσει 500 χρόνια από τότε που οι Πολίτες, αυτά τα παρανοϊκά πλάσματα με τα δύο κεφάλια που είναι γνωστοί ως οι Μαριονετίστες από τον "Στόλο των Κόσμων", έχουν καταλάβει το γήινο αποικιακό πλοίο "Μακρινό Πέρασμα".

Οι πολίτες του Συμφώνου έχουν αναθρέψει επιτυχημένα ολόκληρες γενιές γήινων χρησιμοποιώντας το πλήρωμα του "Μακρινού Περάσματος" και τις τράπεζες εμβρύων του σκάφους, λέγοντας τους ψέματα για την καταγωγή τους. Λέγοντας ιστορίες για ένα εγκαταλειμμένο αποικιακό σκάφος που παράδερνε στο διάστημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: