19 Νοε 2013

Η κατάθεση που μας άφησε ο Γλαύκος Κληρίδης

Η κατάθεση μου / Γλαύκος Κληρίδης. Λευκωσία: Αλήθεια, 1988-1991 (4 τόμ.)

Γλαύκος Κληρίδης (1919-2013): Έλληνας Κύπριος πολιτικός.

Ιδρυτής του κοινοβουλευτικού κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.).
Διετέλεσε εκπρώσοπος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής, υπουργός και πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη δεκαετία 1993-2003. 
Υπήρξε ο κυριότερος εκφραστής της λεγόμενης «ρεαλιστικής σχολής σκέψης» για το Κυπριακό. 


[Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση του κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ ήταν φοιτητής νομικής στην Αγγλία, κατατάχτηκε εθελοντής στην Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF). Το αεροπλάνο του κατατρίφθηκε πάνω από την Γερμανία αλλά ο ίδιος επέζησε πέφτοντας με αλεξίπτωτο και αιχμαλωτίστηκε για τρία χρόνια, παρά τις απόπειρες που έκανε για να αποδράσει].

Όσο και να διαφωνεί κάποιος με τον πολιτικό Γλαύκο Κληρίδη, αξίζει να διαβάσει τις δικές του θέσεις και την οπτική γωνία από την οποία ο ίδιος βίωσε κάποια πράγματα.


Οι τέσσερεις τόμοι:
Τ.1 (1988): Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και τις ελληνοτουρκικές ταραχές το 1964.
Τ.2 (1989): Καλύπτει την χρονική περίοδο από το 1964 μέχρι και τη δολοφονία του κύπριου υπουργού εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη το 1970.
Τ.3 (1990): Περιγράφει τα γεγονότα από το 1970 μέχρι το πραξικόπημα του 1974.

Τ.4 (1991): Καλύπτει την περίοδο από την τουρκική εισβολή του 1974 μέχρι τον θάνατο του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ, τον Αύγουστο του 1977.

Από το βιβλίο:

Αυτόπτης μάρτυρας και πρωταγωνιστής των γεγονότων, ο Γλαύκος Κληρίδης, με το έργο του «Η κατάθεσή μου», παρουσιάζει το ζοφερό πολιτικό τοπίο και τα σκοτεινά παρασκήνια της πρόσφατης και τραγικής ιστορίας της Κύπρου. 

Με ψυχραιμία και υψηλή πολιτική ευθύνη, ο Γλαύκος Κληρίδης ανατέμνει το Κυπριακό, αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, μιλάει ανοικτά κι έξω από τα δόντια για τη γυμνή αλήθεια, για τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν. Στηριγμένος στα έγγραφα του τεράστιου προσωπικού του αρχείου, ξεσκεπάζει κίνητρα, προθέσεις και μυστικά σχέδια, αποκαλύπτει τους παίκτες και τις κινήσεις τους στη γεωπολιτική σκακιέρα του Κυπριακού. 
«Η κατάθεσή μου» του Γλαύκου Κληρίδη είναι ένα έργο που κάθε πολίτης οφείλει να διαβάσει, για να μπορεί να ξεχωρίζει την πραγματικότητα από την προπαγάνδα, για γεγονότα που σφράγισαν και σφραγίζουν την ίδια του τη μοίρα. 


*Ο Γλαύκος Κληρίδης έχει επίσης γράψει το βιβλίο «Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 – 2003»

Δεν υπάρχουν σχόλια: