22 Νοε 2013

Η ανακάλυψη του «ηθόμετρου» και "Η νοσταλγία του τίποτα" (μυθιστόρημα του Διαμαντή Φλωράκη)


Η νοσταλγία του τίποτα / Διαμαντής Φλωράκης. Αθήνα: Δωδώνη, 2005.

Ο Διαμαντής Φλωράκης στο βιβλίο αυτό μας παρουσιάζει ακόμα ένα φανταστικό μυθιστόρημα με φιλοσοφικές προεκτάσεις. 

Παρόλο που αρχικά ο αναγνώστης πιστεύει ότι θα διαβάσει μια γκανγκστερική ιστορία (ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Γοργίας, είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος που αναλαμβάνει ακόμα μια αποστολή) τελικά καταλήγει να διαβάζει ένα στοχαστικό κείμενο το οποίο αγγίζει θέματα όπως η ηθική, η ζωή, ο θάνατος, η ύπαρξη του Θεού κ.α.

Η ανακάλυψη του «ηθόμετρου», ενός εργαλείου που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την ηθική του κάθε ανθρώπου, θα ρίξει κυβερνήσεις και θα φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων…


Από το οπισθόφυλλο:
Όταν η Αδελφότητα της Μεγάλης Ουτοπίας κάνει πάνω στη σκακιέρα την κίνηση του «Ηθόμετρου», προκαλώντας ηθικό στριπτίζ , ανατροπή των κοινωνικών δομών, της εξουσίας και στοιχίζει τους ανθρώπους κατά ηθικό ύψος, τότε το "παιχνίδι" δείχνει να παίζεται μεταξύ της αδελφότητας και της Εξουσίας.
Όταν στη συνέχεια η Αδελφότητα κάνει τη δεύτερη κίνηση, αποδεικνύοντας την ύπαρξη του Θεού, τότε η παρτίδα δείχνει να παίζεται μεταξύ της αδελφότητας και του Ανθρώπου.
Στη συνέχεια, όταν το συναίσθημα της ενοχής φέρνει τη «Νοσταλγία του Τίποτα», η παρτίδα μοιάζει να παίζεται μεταξύ της Αδελφότητας και του Θεού.
Τέλος, όταν η Ύλη απαιτεί από την Ιδέα τη δικαίωσή της, το παιχνίδι φαίνεται να παίζεται μεταξύ του Θεού και του Εαυτού Του.
Πώς τελειώνει αυτό το υπαρξιακό θρίλερ;

*Το συγκεκριμένο βιβλίο εντάσσεται στη σειρά «Υπαρξιακή Αναρχία» / «Εσχατολογική Ουτοπία». Έχει εκδοθεί το 1987 (εκδόσεις Κάκτος), το 1997 (εκδόσεις Άπειρον), το 2005 (εκδόσεις Δωδώνη) και το 2013 (σε e-book από το Smashwords)

Σειρά «Υπαρξιακή Αναρχία» / «Εσχατολογική Ουτοπία» του Διαμαντή Φλωράκη:
Επιστροφή στο Μέλλον – 1973
Τα Πονοτρόνια και οι Αναρχικοί του Απολύτου – 1975
Εισβολή στο Αύριο – 1978
Θέα από τα Χτισμένα Παράθυρα - 1981
Στα Ίχνη του Ανύπαρκτου - 1985
Η Νοσταλγία του Τίποτα – 1987
Ο Καιάδας – 1987
Η Έσχατη Αναρχία – 1988
Ο Εχθρός - 1989
Το Σύνδρομο του Χάους – 1992
Η Μαύρη Τρύπα μιας Νουβέλας που κατάπιε το Σύμπαν του Αισθητού - 2009 

-Διαβάστε επίσης: "Επιστροφή στο μέλλον" με οδηγό τον Διαμαντή Φλωράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: