19 Δεκ 2013

Η Βιέννη την εποχή του Σούμπερτ και του Μότσαρτ


Η καθημερινή ζωή στη Βιέννη την εποχή του Σούμπερτ και του Μότσαρτ / Marcel Brion ; μετάρφ. Αντ. Η. Σακελλαρίου. Αθήνα: Παπαδήμας, 1994.

[Τίτλος πρωτοτύπου: La vie quotidienne a Vienne au temps de Mozart et de Schubert. Hachette, 1988 (1959).

Ο συγγραφέας μέσα από πηγές και περιγραφές περιηγητών μας μεταφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή της Βιέννης την εποχή που έζησε ο Φραντς Σούμπερτ (Franz Peter Schubert, 1797-1828) και ο Βόλφγκανγκ Αματέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart, 1756-1791).

Περιλαμβάνει τα κεφάλαια:
Σημείωμα του μεταφραστή – 1. Βιέννη, πόλη ευτυχισμένη – 2. Η προσωπογραφία του Βιεννέζου – 3. Πρωτεύουσα της μουσικής – 4. Το θεατρικό πάθος – 5. Θεάματα και διασκεδάσεις – 6. Η Βιέννη σε καιρό πολέμου – 7. Το Συνέδριο χορεύει – 8. Στο βασίλειο του χορού – 9. Ο βιενέζικος ρομαντισμός – 10. Η βασιλεία του κυρίου Μπηντερμάγερ – 11. Το τέλος μιας «μπελ επόκ»   Βιβλιογραφικό σημείωμα.

Περιγραφή:

Ο Μαρσέλ Μπριόν ζωντανεύει τη χρυσή εποχή της "ευτυχισμένης πόλης". Η ζωή τότε στη Βιέννη ήταν μια αδιάκοπη γιορτή: Ο Βιεννέζος αγαπά με πάθος όλα τα θεάματα.
Τη μουσική, από τους αναστεναγμούς του εκκλησιαστικού οργάνου ώς τη δεξιοτεχνία της Hofmusikkapell, από τους βιολιστές στις ταβερνούλες των προαστίων ώς την πολυτέλεια της όπερας.


[…] Στα παρασκήνια κυλά η ιστορία, από τον Ιωσήφ τον Β’ ως τον Μέττερνιχ παρακολουθούμε την άνοδο των αστών: είναι η εποχή που βασιλεύει ο κ. Μπηντερμάγερ – και ονειρεύεται μόνο μιαν ειρήνη ρόδινη και χρυσή. Αλλά το όνειρο διακόπτεται: 1848, τέλος της “μπελ επόκ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: