25 Δεκ 2013

Τέσσερεις παράξενες ιστορίες από τον Ιωάννη Μαργέτη

Σε ξένο κόσμο: παράξενες ιστορίες / Ιωάννης Μαργέτης. Αθήνα: Momentum, 2013

Ο Ιωάννης Μαργέτης στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Σε ξένο κόσμο» μας χαρίζει τέσσερις, παράξενες – όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας στον υπότιτλο - ιστορίες.

Η πρώτη  είναι η ομώνυμη νουβέλα («Σε ξένο κόσμο») στην οποία ένας καθημερινός άνθρωπος, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς, ανακαλύπτει τυχαία κάτι το οποίο συνταράζει συθέμελα όλη του την ζωή. Σε μια τυχαία βιντεογράφηση, συνειδητοποιεί ότι τα βράδια κάποιος άλλος,  χρησιμοποιεί το δικό του κορμί ζώντας μια παράλληλη ζωή.  
Στο διήγημα «Τα αγκάθια μεγαλώνουν» ο ήρωας παρακολουθεί, ανήμπορος να αντιδράσει, τον εαυτό του να μεταλλάσσεται σε ένα αγκαθωτό τέρας…
Στο «Δύσκολη νύχτα» αφηγητής λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον κολλητό του που του ζητά να τον βοηθήσει να εξαφανίσει ένα πτώμα.
«Το χαμόγελο του κυρίου Μ», γραμμένο με φιλοσοφική διάθεση, μας διηγείται την ιστορία ενός απλού ανθρώπου πάνω στον οποίο στρέφονται ξαφνικά όλα τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της αντισυμβατικής του συμπεριφοράς -  να μην καταναλώνει το Προϊόν το οποίο καταναλώνουν όλοι οι άλλοι γύρω του.
Από το οπισθόφυλλο:

Ένας καθημερινός άνθρωπος κάνει τυχαία μια ανατριχιαστική ανακάλυψη που ανατρέπει όλα όσα ήξερε, για τον εαυτό του και τη ζωή του. 
Ένα τηλεφώνημα μετατρέπει ένα ήσυχο βράδυ, σε μια δύσκολη νύχτα που το πρωί πρέπει οπωσδήποτε να ξεχάσεις.
Ένας τέρας γεμάτο αγκάθια, γέννημα ενός εφιάλτη, οδηγεί στο "Γνώθι σαυτόν". 
Ένας φιλήσυχος πολίτης γίνεται αναπάντεχα ο αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας, σε μια οργουελική κοινωνία.
Στη δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, ο Γιάννης Μαργέτης αφηγείται τέσσερις παράξενες ιστορίες, μια νουβέλα και τρία διηγήματα, για τον άγνωστο που βλέπουμε κάθε μέρα στην άλλη πλευρά του καθρέφτη, για τη Σκιά που κοιμάται στο υποσυνείδητο και ξυπνά στα όνειρα... Τέσσερις ιστορίες για τις διαφορετικές εκδοχές της πραγματικότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: