21 Ιαν 2014

Όταν ο Στίβεν Κινγκ έστειλε την Ρίτα Χέιγουορθ στις φυλακές του Σάοσανκ

Το 1982 εκδόθηκε, από τον εκδοτικό οίκο Viking Press στις ΗΠΑ, το βιβλίο του Στίβεν Κινγκ (Stephen King) «Different Seasons». 

Το βιβλίο περιλάμβανε τέσσερεις νουβέλες: 
1. Rita Hayworth and Shawshank Redemption: Hope Springs Eternal
2. Apt Pupil: Summer of Corruption
3. The Body: Fall From Innocence
4. The Breathing Method: A Winter's Tale.

Οι τρεις πρώτες νουβέλες έγιναν κινηματογραφικές ταινίες στο Χόλυγουντ:
η Rita Hayworth and Shawshank Redemption – έγινε η ταινία: The Shawshank Redemption (1994),
η Apt Pupil – έγινε η ταινία: Apt Pupil (1998) και
η The Body – έγινε η ταινία: Stand by Me (1986).

Από τις πιο πάνω ταινίες ξεχωρίζει το The Shawshank Redemption. Παρά την απογοητευτική εμπορική της πορεία, η ταινία  έλαβε εξαιρετικές κριτικές και προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ (από τα οποία, τελικά,  δεν κέρδισε κανένα). 
Στο Internet Movie Database (IMDb), πάντως,  η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση του Top 250 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.

Στοιχεία της ταινίας:
Eλλ. τίτλος: Τελευταία Έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ

Είδος: Κοινωνική,Έγκλημα φαντασίας, Θρίλερ, Δράμα

Σκηνοθέτης: Frank Darabont

Πρωταγωνιστές: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, 

Clancy Brown, Gil Bellows, Mark Rolston, James Whitmore

Παραγωγή: 1994. Ημερομηνία κυκλοφορίας στο σινεμά: 23 
Σεπτεμβρίου 1994 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Διάρκεια: 142’


Το επίσημο τρέιλερ της κινηματογραφικής ταινίας:





Βιβλίο στα ελληνικά:
Η νουβέλα Rita Hayworth and Shawshank Redemption  κυκλοφόρησε σαν βιβλίο και στα ελληνικά με τίτλο  «Η Ρίτα Χαίηγουωρθ στις φυλακές Σάοσανκ» (Επιλογή / Θύραθεν, 1990). Το βιβλίο επανεκδόθηκε στην Ελλάδα από τον ίδιο εκδοτικό οίκο και το 2009, με τον τίτλο: «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ».

Η ιστορία διαδραματίζεται στις ΗΠΑ του 1947 όπου ο μεγαλοτραπεζίτης Άντι Ντιφρένς καταδικάζεται σε δις ισόβια για τη δολοφονία της συζύγου του και του εραστή της και στέλνεται στις φυλακές Σάοσανκ για να εκτίσει την ποινή του.  Εκεί γίνεται φίλος με τον Ρεντ, έναν άλλο κατάδικο ο οποίος εξειδικεύεται  στο να προμηθεύει τους φυλακισμένος με προϊόντα από τον έξω κόσμο.

"Τα μόνα πράγματα που αρνούμαι να εμπορευτώ εδώ μέσα είναι τα όπλα και τα σκληρά ναρκωτικά. Δεν έχω σκοπό να βοηθήσω κανέναν να πεθάνει ή να σκοτώσει κάποιον άλλον. Έχω τόσους θανάτους μέσα μου, που μου φτάνουν για όλη μου τη ζωή...", ισχυρίζεται  ο Ρεντ.


Ο Άντι, πάντως, του ζητά ένα σφυρί ώστε να συνεχίσει το χόμπι του να δημιουργεί μικρά πέτρινα αγαλματάκια σκαλίζοντας πέτρες που βρίσκει στην αυλή της φυλακής , ενώ αργότερα του ζητάει και μία αφίσα της Ρίτα Χέιγουορθ...


Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: