9 Απρ 2014

Θύελλα στον χρόνο: ανθολογία ελληνικού διηγήματος ιστορικής φαντασίας


Θύελλα στον χρόνο: ανθολογία ελληνικού διηγήματος ιστορικής φαντασίας / Διάφοροι. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2014

Ο εκδοτικός οίκος Συμπαντικές Διαδρομές ανέλαβε την έκδοση μιας πολύ ενδιαφέρουσας ανθολογίας διηγημάτων ιστορικής φαντασίας.
Στη δημόσια πρόσκληση του προς τους έλληνες συγγραφείς του φανταστικού ο εκδοτικός οίκος έγραφε:

«Σας αρέσει η ιστορία; Σας αρέσει η αρχαία Ρώμη, η αρχαία Ελλάδα, η αρχαία Αίγυπτος; Οι Βίκινγκς, το Βυζάντιο, οι ιππότες του μεσαίωνα; Ονειρεύεστε τις πυραμίδες, τις λαμπρές πόλεις των Φαραώ; Ονειρεύεστε να περπατάτε στους δρόμους της θρυλικής Ρώμης, της ονειρικής Κωνσταντινούπολης; Ονειρεύεστε να ανοίγεστε στο πέλαγος μαζί με τις ορδές των Βίκινγκς, ψάχνοντας για τα επόμενα θύματα σας;
Ονειρεύεστε να κυνηγάτε νύμφες μέσα στα δάση της αρχαίας Ελλάδας με την συνοδεία της μουσικής του Πάνα;
Αν τα ονειρεύεστε όλα αυτά τότε ελάτε μαζί μας στον μαγικό κόσμο της ιστορίας και της φαντασίας!»

Στους όρους συμμετοχής οι Συμπαντικές Διαδρομές έβαζαν και χρονικό όριο: «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το χρονικό όριο του 1700 μ.Χ. Όλα τα γεγονότα που διαδραματίζονται μέσα στο κείμενο πρέπει να τελειώνουν μέχρι το 1700 μ.Χ. στην καλύτερη περίπτωση. Αντίθετα δεν υπάρχει αρχικό όριο. Το κείμενο μπορεί να διαδραματίζεται και στο 1.000.000 π.Χ. ή και στην εποχή των Νεάντερνταλ. Τα κείμενα μπορεί να αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα ή και σε φανταστικά γεγονότα, αλλά πρέπει να αναφέρονται σαφέστατα σε μια συγκεκριμένη εποχή και χρονική περίοδο.»

Στην ανθολογία τελικά συμπεριλήφθησαν 17 διηγήματα από 17 διαφορετικούς συγγραφείς μεταξύ των οποίων και το δικό μου «Φοβού την εκδίκηση του Ονήσιλου».

Αναλυτικά η ανθολογία περιλαμβάνει τα ακόλουθα διηγήματα:

Το τελευταίο άλμα - Μάνος Κουνουγάκης
Samhain - Λένα Κικίδου
Η τελευταία νύχτα - Ευδοξία Γραμμένου
Οι ναύτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Πέτρος Βιτόπουλος
Η γκιόστρα του Μαγιού - Κωνσταντίνα Τσούμα
Ο Καταδότης - Εύη Αθανασέκου
Ο τελευταίος πολέμαρχος - Γεράσιμος Μοσχονάς
Ψυχικά δώρα - Μιχάλης Νικολάου
Στην Αθήνα - Ανθίππη Φιάμου
Rosa nam mortuis I - Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου
Rosa nam mortuis II - Τηλέμαχος
Υπερβορράς - Φράνσης Παπουτσάκη
Cuius regio, eius religio - Όλγα Ανδρεάδου
Είστε καλεσμένος για φαγητό στο Βυζάντιο; - Θεοδοσία Μπίτζου
Στην ηχώ του χρόνου - Γιώργος Σωτήρχος
Θύελλες στο χρόνο - Ελένη Βασιλείου - Αστερόσκονη 

Από το οπισθόφυλλο:
Αφήστε τις σελίδες του βιβλίου να σας γυρίσουν σε παλιές ξεχασμένες εποχές. Στους καιρούς των ηρώων και των κατακτητών, των βασιλιάδων και των ιπποτών, των Αμαζόνων και των Φαραώ. Ανοίξτε τις πύλες των παλατιών της Αρχαίας Αιγύπτου και ακούστε το ποδοβολητό των αλόγων, περπατήστε σε ξεχασμένα πεδία μάχης κάτω από ματωμένους ουρανούς ακούγοντας τους θρήνους των ετοιμοθάνατων. Θαυμάστε τα Ντράγκαρ να σκίζουν τις θάλασσες για μια φορά ακόμα και νιώστε την οργή των Ρωμαίων καταχτητών. Ταξιδέψτε με τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε άγνωστα και μαγικά μέρη και μείνετε για λίγο εκεί, μαζί με τον τελευταίο Σπαρτιάτη πολεμιστή, να δείτε τους ιππότες καθώς σωριάζονται από τα άλογα τους ενώ οι ταύροι χορεύουν ματωμένους χορούς στην αρχαία Κρήτη. 
Οι θεοί της Αρχαίας Ρώμης, της Αρχαίας Αιγύπτου, των Βίκινγκς και των Αρχαίων Ελλήνων σας περιμένουν για να σας γνωρίσουν την εποχή τους και τους προμάχους τους. 
Ταξιδέψτε μαζί μας μέσα στην Θύελλα του Χρόνου και αφήστε την να σας γνωρίσει ξεχασμένους πολιτισμούς και ήρωες. 
Και όταν κουραστείτε από τα οράματα του παρελθόντος περάστε μια βόλτα και από το Βυζάντιο να σας κάνουν το τραπέζι με τον τρόπο που μόνο εκείνοι ήξεραν 

Δεν υπάρχουν σχόλια: