22 Απρ 2014

Οι Γυναίκες του Charles Bukowski


Στην Αμερική το βιβλίο “Women”  εκδόθηκε το 1978 από τον εκδοτικό οίκο Black Sparrow Press. 

(Το κορίτσι που απεικονίζεται στο εξώφυλλο της πρώτης αγγλικής έκδοσης είναι ζωγραφισμένο από τον ίδιο τον Τσαρλς Μπουκόφσκι).

Ένα βιβλίο που στάζει χιούμορ, ερωτισμό, αυτοσαρκασμό, αλλά και μπόλικο αλκοόλ!
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πιστός στο τρίπτυχό  Σεξ – Λογοτεχνία – Αλκοόλ (όχι απαραίτητα, πάντα, με την ίδια σειρά) μας παρουσιάζει μέσα από αυτό το βιβλίο τις γυναίκες, όπως ο ίδιος τις αντιλαμβάνεται και τις αντιμετωπίζει.

Το βιβλίο είναι κατά κάποιο τρόπο μια αυτοβιογραφία του συγγραφέα αφού ο ήρωας των ιστοριών του, ο Χένρι Τσινάσκι, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχει και ο Μπουκόσφκι: Είναι ένας  μέθυσος,ποιητής, πρώην ταχυδρομικός υπάλληλος που ζει φτάνοντας στα άκρα (όπως ακριβώς και ο ίδιος ο Μπουκόφσκι). Έχει ακόμα και την ίδια ηλικία που είχε ο συγγραφέας όταν έγραφε το βιβλίο (το 1978 ο Μπουκόφσκι ήταν 58 ετών). Όποιος μελετήσει τη βιογραφία του Μπουκόφσκι θα αντιληφθεί ότι οι περισσότερες γυναίκες στις οποίες αναφέρεται στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι πραγματικές και όντως έχουν περάσει από τη ζωή του.
Ο Τσινάσκι, όπως και ο Μπουκόφσκι (προσέξτε, έχουν ακόμη και την ίδια πολωνική κατάληξη στο όνομά τους), λατρεύουν τις γυναίκες, το αλκοόλ και τον τζόγο. Ζουν μια περιθωριακή ζωή και διαβάζουν, δημόσια, επί πληρωμή τα ποιήματά τους.


Η Ελληνική έκδοση

Γυναίκες / Τσαρλς Μπουκόφσκι ; μετάφρ. Χρύσα Τσαλικίδου. Αθήνα: Οδυσσέας, 2009 (2η έκδ).


Το βιβλίο “Γυναίκες” εκδόθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας το 1981 και επανεκδόθηκε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το 2009.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο Χένρι Τσινάσκι, ένας πενηντάρης που ερωτεύθηκε μία μόνο φορά στη ζωή του κάποια αθεράπευτα αλκοολική, ζει χωρισμένος από τη σύζυγό του (για την οποία δεν μπορεί να πει αν ζει ή αν πέθανε) και την εξάχρονη εξώγαμη κόρη του. Μετά από τετράχρονη σεξουαλική αποχή και έχοντας μπουχτίσει τις αντροπαρέες, θα ξαναρχίσει το κυνήγι των γυναικών.






Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: