18 Δεκ 2014

Οι σκονισμένες ιστορίες της Τέτης Θεοδώρου

Από τη σκόνη / Τέτη Θεοδώρου. Αθήνα: Ars Nocturna, 2013.

Δέκα ενδιαφέροντα διηγήματα βγαλμένα μέσα από τη σκόνη. Δέκα ιστορίες οι οποίες εμπεριέχουν νοσταλγία, λαογραφικά στοιχεία αλλά και αλλόκοτες δοξασίες και δεισιδαιμονίες.

Στις ιστορίες του βιβλίου απλοί καθημερινοί άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις οι οποίες κάποιες φορές δεν μπορούν να εξηγηθούν με την κοινή λογική.  Στο βιβλίο μπορεί κάποιος να διαβάσει για τον θάνατο, για κατάρες, βρικόλακες, για την τρέλα, τον έρωτα, τους ζητιάνους της δεκαετίας του 80 στην Αθήνα και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και μπορεί να διαβαστεί άνετα και πολύ ευχάριστα από φίλους του Γκόθικ (είδος στο οποίο εξειδικεύονται οι εκδόσεις Ars Nocturna) αλλά και από φίλους της συμβατικής (mainstream) λογοτεχνίας.

Από το οπισθόφυλλο:
Όσο κι αν μοιάζει ασήμαντο το πέρασμα από τη ζωή κάποιων ανθρώπων, αυτοί αφήνουν πίσω τους το μετείκασμα τους. Κι όπως η σκόνη χορεύει στον ήλιο, ο τόπος που έζησαν στροβιλίζεται από τον χρόνο και αναταράσσεται από τα ξεχασμένα τους ίχνη.
Στις γωνιές του τακτοποιημένου και καλά οργανωμένου αστικού τοπίου ελλοχεύουν αυτά τα σκοτεινά σημάδια, μέχρι να εισβάλλουν με βιαιότητα στην καθημερινή ζωή, δημιουργώντας αστικούς μύθους ή μεταφέροντας αλλόκοτες δοξασίες μιας άλλης εποχής.
Δέκα τέτοιες ρωγμές, απ’ όπου το αλλόκοσμο και η δεισιδαιμονία εισέρχονται σταδιακά και εξελίσσονται μέσα στην πόλη, χαράσσουν ένα μονοπάτι με αρχή την ιερότητα του θανάτου και περπατούν πίσω από τα βήματα της καταγεγραμμένης ιστορίας για ν’ αποκαλύψουν τη σκληρότητα, την αναλγησία, την ελπίδα, την παρακμή, το θαύμα, την τιμωρία και τέλος την επιβίωση της πρόληψης, από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως την πρώτη δεκαετία του 21ου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: