13 Αυγ 2015

Γεωγραφικό λάθος που αφορά τη Λευκωσία στην τηλεοπτική σειρά Homeland;


Η δημοφιλής αμερικανική τηλεοπτική σειρά Homeland ξεκίνησε να προβάλλεται το 2011 (πρώτη σεζόν) και οι παραγωγοί της σχεδιάζουν να την συνεχίσουν με καινούργια επεισόδια και μέσα στο 2015 (πέμπτη σεζόν). 

Πρόκειται για ένα έξυπνο πολιτικό θρίλερ στο οποίο εκτυλίσσεται ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στις αμερικανικές (κυρίως) μυστικές υπηρεσίες και την ισλαμική τρομοκρατία. Η τηλεοπτική σειρά είναι βασισμένη σε αντίστοιχη ισραηλίτικη η οποία φέρει τον τίτλο Hatufim (αγγλικός τίτλος: Prisoners of War).

Το σενάριο της σειράς εμπλέκει και την Κύπρο με κάποιες αναφορές. Στην πρώτη σεζόν, προφανώς λόγω γειτνίασης της με τον αραβικό κόσμο, διεξάγονται σε αυτήν κάποιες συναντήσεις σε σκάφη Αράβων ύποπτων για τρομοκρατία.

Το γεωραφικό λάθος;
Η Claire Danes στα γυρίσματα μπροστά από το παραθαλάσσιο 
σπίτι το οποίο φέρεται να βρίσκεται στη Λευκωσία.
Στο πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν με τίτλο The Smile, η πρωταγωνίστρια Carrie (πρόκειται για την ηθοποιό Claire Danes) μεταφέρεται σε ασφαλές σπίτι της CIA στη Λευκωσία της Κύπρου. Το μέρος που παρουσιάζεται να φιλοξενεί την πρωταγωνίστρια είναι ένα παραδοσιακό  παραθαλάσσιο σπίτι  πολύ κοντά στη θάλασσα. Ωστόσο,  όπως είναι γνωστό η θάλασσα δεν είναι ορατή από την Λευκωσία η οποία βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. 
Το πιθανότερο είναι πως οι Αμερικανοί παραγωγοί θεώρησαν ότι στην Κύπρο, σαν μικρό νησί που είναι (για τα δικά τους μεγέθη), η θάλασσα θα είναι ορατή από παντού και έτσι έβαλαν την σκηνή με το παραθαλάσσιο σπίτι στην Λευκωσία η οποία προφανώς είχε γυριστεί κάπου άλλου. 
Εκτός και αν γράφοντας στην οθόνη Nicosia, Cyprus μπροστά από το παραθαλάσσιο τοπίο, εννοούσαν την ευρύτερη επαρχία Λευκωσίας. Τότε, θα μπορούσε το σπίτι που παρουσίαζαν να βρισκόταν σε κάποιο από τα χωριά Παχύαμμος ή Πύργος Τηλλυρίας τα οποία είναι όντως παραθαλάσσια και γεωγραφικά ανήκουν στην επαρχία Λευκωσίας. Δεν νομίζω όμως να είναι αυτή η περίπτωση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: