15 Νοε 2015

Μίζερι: η απόλυτη ψύχωση για μια λογοτεχνική ηρωίδα

Μίζερι / Στίβεν Κίνγκ ; μετ. Παλμύρα Ισμυρίδου. Αθήνα: Bell / Χαρλέκιν Ελλάς, 2003. [Τίτλος πρωτοτύπου: "Misery"]

Το Μίζερι (Mysery) είναι ένα μυθιστόρημα ψυχολογικού τρόμου που γράφτηκε από τον Stephen King και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1987.
Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο διάσημος συγγραφές Πολ Σέλντον (Paul Sheldon) και η ψυχοπαθής πρώην νοσοκόμα και φανατική θαυμάστρια του Σέλτον, Άννι Γουίλκς (Annie Wilkers).

Μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ο Σέλντον πέφτει στα χέρια της Άννι Γουίλκς η οποία αρχικά τον περιθάλπει αλλά στη συνέχεια τον κρατά φυλακισμένο στο σπίτι της. Όταν μάλιστα διαβάζει από το χειρόγραφο το τελευταίο μυθιστόρημά του Σέλτον, στο οποίο ο συγγραφέας “σκοτώνει” την αγαπημένη της ηρωίδα, η Άννι παρανοεί εντελώς και αναγκάζει τον συγγραφέα να αλλάξει την πλοκή του βιβλίου του.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2003 από τις εκδόσεις Bell / Χαρλέκιν Ελλάς, σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου.

Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης:
Η Μίζερι Τσάστεϊν ήταν νεκρή. Ο Πολ Σέλντον την είχε μόλις σκοτώσει και μάλιστα με απέραντη αγαλλίαση, ασκώντας το δικαίωμα του συγγραφέα που αποφασίζει κάποια στιγμή να δώσει τέλος σ' ένα δημιούργημά του. Η δημοφιλής ηρωίδα των βιβλίων του τον είχε κάνει πλούσιο και διάσημο, αλλά ταυτόχρονα έπνιγε το συγγραφικό του ταλέντο κι έκανε τη δουλειά του να μοιάζει με αφόρητη αγγαρεία. Είχε βαρεθεί πια να καταστρώνει τις απίθανες περιπέτειές της. Τώρα ήταν επιτέλους ελεύθερος ν' ασχοληθεί με κάτι αληθινά ουσιαστικό, να γράψει αυτά που πάντα επιθυμούσε.
Όμως τότε ακριβώς του συνέβη το απρόβλεπτο: ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα σ' έναν ορεινό, χιονισμένο δρόμο του Κολοράντο. Ένα ατύχημα, που τον καθήλωσε με φρικτούς πόνους σ' ένα άγνωστο κρεβάτι, όχι ενός νοσοκομείου, αλλά στο απομονωμένο πάνω στο βουνό σπίτι της Άννι Γουίλκς.
Για καλή του τύχη, η Άννι ήταν κάποτε νοσοκόμα και διέθετε άφθονα δυνατά παυσίπονα στο σπίτι της. Ταυτόχρονα όμως ήταν και φανατική αναγνώστρια των περιπετειών της Μίζερι. Κι όταν ανακάλυψε τι είχε κάνει ο Πολ στην αγαπημένη της ηρωίδα, θύμωσε πολύ. Μα πάρα πολύ...

Διασκευές
Η αφίσα της παράστασης που
ανέβηκε στο Σατυρικό
Θέατρο στη Λευκωσία
Η ιστορία του βιβλίου μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1990 σε σκηνοθεσία του  Rob Reiner. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι James Caan στο ρόλο του Πολ και η  Kathy Bates στο ρόλο της Άννι. Η τελευταία μάλιστα κέρδισε για αυτό της τον ρόλο το Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το 1990.

Το μυθιστόρημα έγινε και θεατρική παράσταση και ανέβηκε σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Ντουμπάι κ.α.). 
Σαν θεατρικό έργο διασκευάστηκε και στα ελληνικά  και ανέβηκε στην Αθήνα το 2007 από το Θέατρο Χώρα (σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια και πρωταγωνιστές τους Νίκο Ψαρρά και Αννέζα Παπαδοπούλου) αλλά και στη Λευκωσία το 2012 από το Σατυρικό Θέατρο (σε σκηνοθεσία Νείλου Ιακώβου και πρωταγωνιστές τους Νίκο Νικολαΐδη στον ρόλο του συγγραφέα Paul Sheldon και Πόπη Αβραάμ στον ρόλο της ψυχοπαθούς νοσοκόμας Annie Wilkers).

Το τρέιλερ της κινηματογραφικής ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: