29 Δεκ 2015

Η Λάμψη του Stephen King

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης
Η λάμψη (τίτλος πρωτοτύπου: “The Shining”)  είναι μια νουβέλα τρόμου του Stephen King η οποία εκδόθηκε στην Αμερική το 1977. Η επιτυχία του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν που καθιέρωσε τον King ως συγγραφέα τρόμου.
Το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά το 1992 από τις εκδόσεις «Λιβάνης – Το κλειδί» σε μετάφραση της Γιάννας Αναστοπούλου και σήμερα, η ελληνική έκδοση, είναι εξαντλημένη.
Η ιστορία του βιβλίου περιστρέφεαται γύρω από τον επίδοξο συγγραφέα και υπό ανάρρωση αλκοολικό Jack Torrance ο οποίος αποφασίζει να περάσει μια ολόκληρη χειμωνιάτικη σεζόν, μαζί με τη γυναίκα και τον γιο του, σε ένα αδειανό και απομονωμένο ξενοδοχείο, προκειμένου να εμπνευστεί για να γράψει.
Στο ξενοδοχείο όμως, το οποίο έχει παράξενη προϊστορία (σε αυτό έχουν διαπραχθεί φόνοι από τον προηγούμενο χειμερινό επιστάτη του) αρχίζουν να συμβαίνουν τρομακτικά γεγονότα τα οποία σύντομα οδηγούν σε εκτός ελέγχου καταστάσεις. Ταυτόχρονα ο πεντάχρονος γιος της οικογένειας, έχει την «λάμψη», ένα μεταφυσικό χάρισμα να προβλέπει το μέλλον.

Λέγεται ότι η ιστορία έχει επιρροές από την επίσκεψη του Κινγκ στο ιστορικό ξενοδοχείο Stanley του Κολοράντο αλλά και από τη δική του εμπειρία ανάρρωσης από τον αλκοολισμό.

Από την περίληψη της ελληνικής έκδοσης:
Το ξενοδοχείο Θέα φημιζόταν ως το πιο όμορφο θέρετρο στον κόσμο από άποψη φυσικής ομορφιάς. Ο Τζακ Τόρανς, όμως, ο νέος χειμερινός επιστάτης, με τη σύζυγό του Γουέντι και τον πεντάχρονο γιο τους Ντάνι είδαν πολύ περισσότερα από την εξαιρετική ομορφιά του.
Ο Τζακ θεώρησε το ξενοδοχείο Θέα σαν μια ευκαιρία, μια απελπισμένη φυγή από την αποτυχία και την απογοήτευση. Η Γουέντι είδε αυτό το μοναχικό καταφύγιο σαν μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί η συνοχή της οικογένειάς τους. Και ο Ντάνι;... Ο Ντάνι, ο οποίος ήταν προικισμένος με το χάρισμα της προφητείας -ευλογία ή κατάρα- έβλεπε οράματα που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες αντίληψης ενός μικρού παιδιού. Αισθανόταν το κακό κουρνιασμένο ανάμεσα στα εκατόν δέκα άδεια δωμάτια του ξενοδοχείου· το κακό παραμόνευε ειδικά γι` αυτούς.
`Η Λάμψη`, του Στέφεν Κινγκ, του αδιαμφισβήτητου δεξιοτέχνη των μοντέρνων ιστοριών τρόμου.

Το  1980 το βιβλίο έγινε και ταινία στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Jack Nicholson ενώ το 1997 προβλήθηκε ως μίνι σειρά (3 επεισοδίων) στην τηλεόραση 

Το trailer της ταινίας:

Το trailer της σειράς:


Το 2013 (23 χρόνια αργότερα), ο Stephen King έδωσε συνέχεια στην ιστορία της Λάμψης με την έκδοση του βιβλίου "Doctor Sleep" (στα ελληνικά μεταφράστηκε "Δόκτορ Ύπνος") στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ενήλικας πλέον Ντάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: