6 Ιαν 2017

Η παράξενη υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ (νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον)

Η πρώτη έκδοση του 1886
Η παράξενη υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ (τίτλος προτύπου “The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) είναι μια νουβέλα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε τον Σκωτσέζο συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον (Robert Louis Balfour Stevenson, 1850-1894).
Η ιστορία εξετάζει την παράξενη συμπεριφορά δύο ανδρών οι οποίοι  φαινομενικά είναιφίλοι: του ευυπόληπτου Δρ. Τζέκιλ και του νεοφερμένου στην πόλη κ. Χάιντ ο οποίος παρουσιάζει μια προσωπικότητα που ρέπει προς το κακό.
Στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι ο Δρ. Τζέκιλ και ο κ. Χάιντ είναι το ίδιο πρόσωπο το οποίο απέκτησε αυτή τη διπλή προσωπικότητα μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα του Δρ. Τζέκιλ.

Η φράση «Τζέκιλ και Χάιντ» έχει περάσει στην καθομιλουμένη (ειδικά στην αγγλική γλώσσα)  για να περιγράψει κάποιον του οποίου η προσωπικότητα αλλάζει απότομα από το καλό στο κακό και ανάποδα. 

Η νουβέλα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1886 στο Λονδίνο και από τότε μεταφράστικε αμέτρητες φορές και παίχτηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Από την ελληνική έκδοση του Σαββάλα (2012) σε μετάφραση Βεατρίκης Κάντζολα-Σαμπατάκου:

Όταν ο δόκτωρ Τζέκιλ παίρνει τη ριψοκίνδυνη απόφαση να επιχειρήσει να εξερευνήσει την ευαίσθητη ισορροπία της ανθρώπινης φύσης ανάμεσα στο καλό και στο κακό, δεν μπορεί να διανοηθεί ποιες ολέθριες δυνάμεις θα αποδεσμεύσει με το φιλόδοξο πείραμά του. 
Είναι ο δόκτωρ Τζέκιλ αρκετά ισχυρός για να αντισταθεί στη σκοτεινή δύναμη του "κακού εαυτού του", του κυρίου Χάιντ; Και είναι οι φίλοι του σε θέση να τον βοηθήσουν;

Από την έκδοση του εκδοτικού οίκου Σύγχρονοι Ορίζοντες (2010) σε διασκευή Άινχελ Μπούρκας και Βαγγέλη Τασιόπουλου και μετάφραση Λυδίας Πολυζοπούλου:

Εδώ και αρκετό καιρό ο δόκτωρ Τζέκιλ φέρεται παράξενα: είναι απόμακρος και περνά μερόνυχτα κλεισμένος στο εργαστήριό του, απορροφημένος από τα μυστικά του πειράματα. 
Οι φίλοι του ανησυχούν γι' αυτή του τη συμπεριφορά και κυρίως για τη συναναστροφή του μ' έναν κακότροπο και επικίνδυνο άνθρωπο, τον κύριο Χάιντ.



Τρέιλερ από την τηλεοπτική διασκευή του Καναδικού καναλιού CBC (2016):

Ολόκληρη η κινηματογραφική ταινία όπως γυρίστηκε από τη Universal (2003):

Δεν υπάρχουν σχόλια: