14 Ιαν 2017

Ο Γενικός Γραμματεύς, θεατρικό του Ηλία Καπετανάκη

Ηλίας Καπετανάκης (1858-1922)
Ο Γενικός Γραμματεύς είναι ένα κωμικό θεατρικό έργο που γράφτηκε το 1893 από τον Ηλία Καπετανάκη.

Ο Γενικός γραμματεύς εντάσσεται στην παράδοση του κωμειδυλλίου και τοποθετείται ανάμεσα στα καλύτερα έργα αυτής της περίοδού της ελληνικής δραματουργίας, την οποία ωστόσο ο ίδιος ο Καπετανάκης επέκρινε.

Η υπόθεση του έργου, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως διαχρονική, αναφέρεται στις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, στο σάπιο πολιτικό σύστημα καθώς και στην τάση των Ελλήνων της εποχής να μετακομίζουν στην Αθήνα εγκαταλείποντας την επαρχία με το όραμα ότι εκεί θα βρουν μια πιο εύκολη και συναρπαστική ζωή.  
Ο ίδιος ο συγγραφέας φαίνεται ότι έχει ιδίαν αντίληψη για τα θέματα που θίγει αφού και ο ίδιος προερχόταν από την επαρχία (Οίτυλο Λακωνίας) ενώ διετέλεσε και αξιωματουχος του ελληνικού δημοσίου (στο Υπουργείο Εσωτερικών και αλλού).

Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο το οποίο έχει παιχτεί πάρα πολλές φορές σε παραστάσεις, συμπεριλαμβάνεται στο σε βιβλίο των εκδόσεων Δωδώνη μαζί με ακόμη δύο έργα του Καπετανάκη:

Ο γενικός γραμματεύς. Η βέργα. Το γεύμα του Παπή / Ηλίας Καπετανάκης. Αθήνα: Δωδώνη, 2014.

Περίλιψη του θεατρικού έργου Ο Γενικός Γραμματεύς:
Από την παράσταση που ανέβασε ο Θεατρικός Όμιλος Κύπρου
 (ΘΟΚ) σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη (σεζόν 2016-17)
 Ο Λάμπρος,  ένας αγράμματος αλλά πλούσιος επαρχιώτης επιδιώκει μέσα από την υποστήριξή του στον τοπικό βουλευτή, μια θέση στο δημόσιο που θα του ξασφαλίσει το εισιτήριο για τη μεγάλη ζωή και τα αξιώματα στην πρωτεύουσα.  Βασικός υποστηρικτής του στο όραμα αυτό, η φαντασμένη γυναίκα του, Πηνελόπη,  που επίσης προσβλέπει ένα μεγάλο αξίωμα για τον άντρα της.  Όσο ο σύζυγός της θα προσπαθεί να εισχωρήσει στο διεφθαρμένο κράτος και στους μηχανισμούς του πελατειακού συστήματος, η ίδια θα περιφέρεται στα αριστοκρατικά σαλόνια. Ένθερμη υποστήριξη βρίσκει και από όλη του την οικογένεια που ήδη έχει ετοιμαστεί να εγκαταλείψει την επαρχία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: