22 Ιαν 2017

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Μυστικός σύντροφος του Ρήγα" στο πολιτιστικό ένθετο "Παράθυρο" της εφημερίδας "Πολίτης"

Γράφει η Αίγλη Τούμπα 

Ο Μυστικός σύντροφος του Ρήγα
Του Ανδρέα Καπανδρέου, 
Eκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

Μπορεί το ιστορικό μυθιστόρημα να συνδυαστεί με την επιστημονική φαντασία; Ποιο άραγε θα είναι το αποτέλεσμα; Μπορεί αυτό το πάντρεμα να δώσει στον απαιτητικό αναγνώστη αυτό που προσδοκά, δηλαδή τον μύθο, το μεταφυσικό, τη φαντασία, την ιστορική φαντασία και, βεβαίως, την επιστημονική φαντασία;

Ο Ανδρέας Καπανδρέου με αυτό το πρωτότυπο μυθιστόρημα που έχει τίτλο «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά» τοποθετημένο το 2103 μ.Χ. (!), απέδειξε ότι αυτό μπορεί να γίνει και μάλιστα πολύ πετυχημένα!

Χρησιμοποιώντας τη γνωστή ιστορία του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του στη Βιέννη του 18ουαιώνα, ο Καπανδρέου καλύπτει τα κενά της ιστορικής έρευνας με τη δική του (επιστημονική) φαντασία.
Υπερασπιζόμενος την πράξη του αυτή, ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει από την αρχή του βιβλίου: «Μπορεί να μην γνωρίζουμε με σιγουριά ποιο ήταν το χρώμα των ματιών της Ωραίας Ελένης και να μην ξέρουμε με ακρίβεια τα τελευταία λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να γράφουμε γι’ αυτά, βασιζόμενοι σε πληροφορίες, φήμες ή και τη φαντασία μας».

Ο Ιωάννης Καρατζάς ήταν λόγιος, σύντροφος του Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή και καταγόταν από τη Λευκωσία. Τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν για τον Καρατζά ξεκινούν το 1790 στη Βιέννη, όταν αυτός ήταν ήδη 23 ετών. Για την προηγούμενή του ζωή οι ιστορικοί ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το παραμικρό, λες και εμφανίστηκε από το πουθενά…

Η ιστορία θέλει τον Ιωάννη Καρατζά να εκτελείται από τους Τούρκους, μαζί με τον Ρήγα και έξι άλλους επαναστάτες, το 1798, στον πύργο Νεμπόιζα στο Βελιγράδι. Μόνο που τα γεγονότα ίσως να μην συνέβησαν έτσι ακριβώς…

Ας αφήσουμε, όμως, τον ίδιο τον Καρατζά να μας αφηγηθεί, μέσα από το άγνωστο αυτοβιογραφικό του κείμενο, αυτή την απίστευτη ιστορία που ξεκινά από το μέλλον και τελειώνει στο παρελθόν.

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί πιστό αντίγραφο χειρόγραφου που ανακαλύφτηκε πρόσφατα, σε κρύπτη σκήτης στο Άγιο Όρος. Οι περίεργοι ισχυρισμοί του εξετάζονται από ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, η οποία αποτελείται από ιστορικούς, γραφολόγους και κβαντικούς φυσικούς:

Το κείμενο του Ιωάννη Καρατζά αρχίζει ως εξής:

«Όταν κάποτε, κάποιος, ανακαλύψει και διαβάσει αυτό το κείμενο, ίσως θεωρήσει την ιστορία μου εξωπραγματική, παράλογη και τρελή. Δεν θα τον αδικήσω. Το ίδιο θα έκανα και εγώ στη θέση του. Όμως, αυτά που καταγράφω είναι η δική μου πραγματικότητα, η δική μου μαρτυρία για τα όσα βίωσα. Πιο κάτω θα διαβάσετε για τη σχέση μου με τον Ρήγα Βελεστινλή και για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που διηγούμαι.

Όσο και αν ακούγεται εξωπραγματικό και απίστευτο, τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι ακολουθούν ανάποδη χρονολογική φορά. Πρώτα συνέβησαν αυτά που διαδραματίστηκαν μετά και ακολούθως αυτά που έγιναν πριν.

Είναι τόσα πολλά και αλλόκοτα αυτά που έζησα, που μου είναι δύσκολο, μετά από τόσα χρόνια, να τα αποτυπώσω με ακρίβεια στο χαρτί…» – Ιωάννης Καρατζάς

Το ιστορικό μέρος του βιβλίου είναι άκρως ενδιαφέρον και δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει τη ζωή στη Βιέννη του 18ου αιώνα, να μάθει λεπτομέρειες για τη δράση του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του και να γνωρίσει καλύτερα τον Κύπριο λόγιο Ιωάννη Καρατζά.

Ο συγγραφέας σε γενικές γραμμές ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα, αλλάζοντάς τα μόνο για χάρη της πλοκής του μυθιστορήματός του. Τα ιστορικά στοιχεία και οι πληροφορίες που χρησιμοποιεί, όπως φαίνεται και από τη βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου, αντλήθηκαν μετά από επίπονη έρευνα του συγγραφέα.

Ο Καπανδρέου δένει με έντεχνο τρόπο την επιστημονική φαντασία μαζί με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, προσθέτοντας δράση και κάνοντας το μυθιστόρημα ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Μέσα από αυτήν την απολαυστική ιστορία ο συγγραφέας περνά και τα δικά του εθνικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά μηνύματα με άκρως πετυχημένο τρόπο. Ένα βιβλίο καλογραμμένο, που περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες, προκαλεί δυνατά συναισθήματα και αξίζει να διαβαστεί τόσο από τους φίλους του ιστορικού μυθιστορήματος όσο και από τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλίο το οποίο αξίζει της προσοχής του αναγνωστικού κοινού και το οποίο συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να διαβάσουν ένα ποιοτικό μυθιστόρημα, διαφορετικό από τα συνηθισμένα.


Πηγή: http://www.parathyro.com/?p=52757  [8 Ιαν. 2017]

Δεν υπάρχουν σχόλια: