24 Μαρ 2017

Band of Brothers: οι συνεντεύξεις Αμερικανών πολεμιστών του Β Παγκοσμίου Πολέμου που έγιναν βιβλίο και τηλεοπτική σειρά

Band of brothers: E Company, 506th Regiment, 101st Airborne. from Normandy to Hitler's Eagle's Nest / by Stephen E. Ambrose. New York: Simon & Schuster, 1992.

To Band of Brothers (σε ελεύθερη μετάφραση "αδελφικό δέσιμο") είναι ένα βιβλίο του Αμερικανού ιστορικού και βιογράφου Στέφεν Άμπροουζ (Stephen E. Ambrose) το οποίο αναφέρεται στις εμπειρίες μιας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τη συγγραφή του βιβλίου ο Άμπρουζ στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις βετεράνων που πολέμησαν στον 5ο λόχο (EEasy Company) του 2ου Τάγματος, του 506ου Συντάγματος πεζικού της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Το βιβλίο περιγράφει τη ζωή των πρωταγωνιστών και το δέσιμο που δημιουργήθηκε μεταξύ τους μέσα από τις μάχες, τους θανάτους, την πείνα και την παγωνιά. Η ιστορία ξεκινά από τη βασική τους εκπαίδευση στην Αμερική μέχρι τη μεταφορά τους στο πεδίο της μάχης και την πτώση τους με αλεξίπτωτα πίσω από τις εχθρικές γραμμές στη Νορμανδία (Ιουν 1944). Συνεχίζει με τις μάχες που δόθηκαν για την απελευθέρωση της γαλλικής πόλης Καραντάν. Συνεχίζει με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ολλανδία και τη σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν από τις ναζιστικές δυνάμεις στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Γερμανία. Περιγράφει τη δύσκολη θέση που βρέθηκαν όταν περικυκλώθηκαν από γερμανικά στρατεύματα στο χιονισμένο δάσος της βελγικής πόλης Μπαστόνμ, την απελευθέρωση ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης και την κατάληψη του ορεινού θέρετρου του Χίτλερ με την ονομασία «Φωλιά του Αετού».

Το βιβλίο το οποίο θεωρείται ιστορικό ντοκουμέντο για τις μάχες που περιγράφει δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά.

Το 2001 έγινε τηλεοπτική σειρά 10 επεισοδίων από την HBO με σκηνοθέτες τους Tom Hanks και Steven Spielberg . Στα ελληνικά η σειρά έγινε γνωστή με την ονομασία «Οι πολεμιστές» ή «Πρώτη γραμμή».
Τα 10 επεισόδια έχουν τους εξής τίτλους: 1. Currahee, 2. Day of Days, 3. Carentan, 4. Replacements, 5. Crossroads, 6. Bastogne, 7. The Breaking Point, 8. The Last Patrol, 9. Why We Fight, 10. Points. Γυρίστηκε επίσης και ένα έξτρα επεισόδιο – ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις των επιζώντων στις μαρτυρίες των οποίων βασίστηκε ο  Άμπροουζ για να γράψει το βιβλίο του.
Στην τηλεοπτική σειρά, πέραν από τις φρικαλεότητες του πολέμου παρουσιάζονται, με αρκετά αντικειμενικό τρόπο, κάποιες από τις ανθρώπινες στιγμές Γερμανών καθώς και κάποιες από τις ακρότητες και του πλιάτσικου που έκαναν οι Αμερικάνοι στρατιώτες στις πόλεις που καταλάμβαναν.

Το τρέιλερ της τηλεοπτικής σειράς:

Δεν υπάρχουν σχόλια: