16 Μαρ 2017

Το θεατρικό έργο «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ

Αφίσα θεατρικής
παράστασης στον Καναδά
Ο Λιβανοκαναδός συγγραφέας και σκηνοθέτης Ουαζντί Μουαουάντ (Wajdi Mouawad) εξέδωσε το 2003, στα γαλλικά, το θεατρικό έργο “Incendies” (ελληνικός τίτλος: “Πυρκαγιές”).

Το έργο αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου και στις επιδράσεις που αυτός έχει στις ανθρώπινες ζωές που είχαν την ατυχία να τον ζήσουν από κοντά. 

Η ιστορία που είναι μια σύγχρονη παραλλαγή της τραγωδίας του Οιδίποδα.
Είναι ακατάλληλη για ανήλικους και απευθύνεται σε θεατές με γερά στομάχια.
Το τέλος του έργου είναι ανατρεπτικό και τελειώνει με σοκαριστικό τρόπο.

Περίληψη του έργου:
Μία δυσνόητη διαθήκη αποτελεί αφορμή για δύο νέους, την Ζαν και τον Σιμόν, να ταξιδέψουν μέχρι τη Μέση Ανατολή και να αναζητήσουν τις ρίζες τους, μετά το θάνατο της μητέρας τους. Στη πορεία και στην εξέλιξη του ταξιδιού, πρόσωπα, καταστάσεις, συμβάντα θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της προσωπικής τους υπόθεσης. Μέσα από αυτή τη περιπλάνηση θα ανακαλύψουν μυστικές πτυχές της ζωής της μητέρας τους και συνέπειες που της απέφερε ο εμφύλιος πόλεμος. Χωρίς να αντιλαμβάνονται την εξέλιξη της ιστορίας αυτής, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλήθειες που στιγμάτισαν τόσο της ζωή της μητέρας τους όσο και των ιδίων. Στο τέλος θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, ανακαλύπτοντας την πραγματική τους ταυτότητα, πράγμα το οποίο θα τους τραυματίσει και θα τους λυτρώσει ταυτόχρονα.

Παραστάσεις των Πυρκαγιών ανέβηκαν σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Μεξικού, Αυστρίας και Γερμανίας.
Στην Ελλάδα το έργο παίχτηκε τον Μάρτιο του 2017 στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, με τους θεατές να μοιράζονται τον ίδιο σκηνικό χώρο με τους ηθοποιούς σε μία εναλλακτική μορφή χρήσης της Κεντρικής Σκηνής.

Τον Ιανουάριο του 2017 το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά και στην Κύπρο, από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ). Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πάρις Ερωτοκρίτου. 

Το τρέιλερ του θεατρικού από τον ΘΟΚ:


Το έργο γυρίστηκε και ταινία το 2010 στον Καναδά σε σκηνοθεσία του Denis Villeneuve. Στα ελληνικά του δόθηκε ο τίτλος «Μέσα από τις φλόγες»).

Το τρέιλερ της ταινίας (με ελληνικούς υπότιτλους):


Δεν υπάρχουν σχόλια: