15 Οκτ 2017

Φεστιβάλ Λογοτεχνίας «Όψεις του Φανταστικού, 2017 – Κύπρος» [το ρεπορτάζ των εκδηλώσεων στο Bookia.gr]

Πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο το φεστιβάλ λογοτεχνίας «Όψεις του Φανταστικού, 2017».
Το φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές, επισκέφτηκε, φέτος για πρώτη φορά (εκτός από τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα) και την Πάφο η οποία τυγχάνει να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν νέες και παλαιότερες εκδώσεις από Κύπριους και Ελλαδίτες συγγραφείς. Κάποια από τα βιβλία  παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ενώπιον του κοινού αφού μερικά από αυτά ταξίδεψαν στην Κύπρο κυριολεκτικά κατευθείαν από το τυπογραφείο.

To φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου 2017 ως ακολούθως:
Λάρνακα: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο ΑΠΟΘΗΚΕΣ, Λευκωσία: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου στη Λέσχη Βιβλίου ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ, Λεμεσός: Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου στο καφενείο – μπαρ Στο Δρόμο, Πάφος: Κυριακή, 1η Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου.

Από τη γιορτή αυτή της φανταστικής λογοτεχνίας παρέλασαν οι ακόλουθοι συγγραφείς με τα βιβλία τους:
Για τον Σαράντη Κρητικός και το βιβλίο του «Ο Κόσμος της Όκριας» μίλησε ο εκδότης των Συμπαντικών Διαδρομών, Γιώργος Σωτήρχος.
Ο Μιχάλης Νικολάου παρουσίασε τις δύο τελευταίες συλλογές διηγημάτων του «Η πανσιόν και άλλα διηγήματα» και «33 ΜΚ» καθώς και το παιδικό του βιβλίο «Τρελά γατομπερδέματα».
Η Δήμητρα Ευθυμίου παρουσίασε τη συλλογή βιωματικών διηγημάτων της με τίτλο «Το χαμόγελο του Καλοκαιριού».
Ο Παναγιώτης Γλυνός παρουσίασε τα δύο «αμαρτωλά» όπως ό ίδιος τα χαρακτηρίζει βιβλία του «Ο μεσσίας του Θανάτου» και «Εγώ, ο Εωσφόρος».
Ο Γιάννης Καμπουρόπουλος παρουσίασε το military - science fiction βιβλίο του με τίτλο «Φώο Σπόετ, Μπόραθ το μυστικό όπλο».
Η Μαρία Κούβαρου μίλησε για την ποιητική της συλλογή που έχει τίτλο «Η γέννηση της Σκύλας».
Η Σοφία Ζαρκαλή παρουσίασε το καινούργιο της μυθιστόρημα «Το μεγάλο ερώτημα» και έκανε αναφορά και στο παλιότερο βιβλίο της «Όνειρο».
Ο Φοίβος Κυπριανού παρουσίασε το βιβλίο του που αποτελείται από ιστορίες τρόμου «Σκιές της νύχτας».
Ο Φίλιππος Φιλίππου παρουσίασε τη συλλογή διηγημάτων του «30 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» που αποτελείται από ιστορίες βασισμένες σε κοινωνικά και ψυχιατρικά περιστατικά που ο ίδιος συγγραφέας εμπνεύστηκε από περιστατικά που βίωσε ασκώντας την επαγγελματική του ιδιότητα (νοσηλευτής ψυχικής υγείας).
Ο Ανδρέας Καπανδρέου παρουσίασε το καινούργιο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή «Το
τέλος της Χιονάτης». Αναφορές έγιναν επίσης στη συλλογή διηγημάτων του «Ο γιος της Μάγισσας» και στο ιστορικό μυθιστόρημα – επιστημονικής φαντασίας «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα». Ειδικά στη Λευκωσία την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Το τέλος της Χιονάτης» έκανε η φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Χρυσοθέμις Χατζηπαναγή.
Για τις συλλογές ελληνικών παραμυθιών «Στην ανέμη τυλιγμένη» και «Δώσε κλώτσο να γυρίσει» μίλησαν οι συγγραφείς  Μιχάλη Νικολάου, Όλγα Ρουβήμ και Δήμητρα Ευθυμίου.
Για την ανθολογία διηγημάτων «Θεοί του ατμού ΙΙ: Steampunk και dieselpunk οράματα» μίλησε η Δήμητρα Ευθυμίου.
Για την πρώτη ανθολογία ελληνικού διηγήματος με βαμπίρ «Σκοτάδι» μίλησε η συγγραφέας  Βαρβάρα Σεργίου.
Για την ανθολογία νουάρ ελληνικού διηγήματος «Τα μπλουζ της πόλης» μίλησε η συγγραφέας Όλγα Ρουβήμ.
Για τη συλλογή ιστοριών οι οποίες είναι  εμπνευσμένες από το έργο του Ε. Α. Πόε με τίτλο «Κόκκινος θάνατος» μίλησε η συγγραφέας Μαρία Κούβαρου.
Ο συγγραφέας Γιώργος Μπιλικάς ο οποίος ήταν στο αρχικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων τελικά δεν κατάφερε να ταξιδέψει στην Κύπρο. Έγινε αναφορά στα βιβλία του «Νο 9», «Heaven Adventures» και «Al-Andalus».

Την τιμητική του στις εκδηλώσεις είχε ο τόμος «Στο ποτάμι του χρόνου: η πρώτη Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού». Το βιβλίο παρουσίασαν όσοι από τους 17 Κύπριους συγγραφείς που συμμετέχουν στην ανθολογία κατάφεραν να παρευρεθούν σε κάθε πόλη: Ανδρέας Καπανδρέου, Φίλιππος Φιλίππου, Όλγα Ρουβήμ, Μαρία Κούβαρου, Χρίστος Ρ. Τσιαήλης, Κώστας Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Στυλιανού, Μαρία Γεωργίου, Δήμητρα Ευθυμίου, Ελένη Χριστοφή, Βαρβάρα Σεργίου, Φοίβος Κυπριανού, Ανθή Ζαχαριάδου, Ιωσήφ Σ. ΙωσηφίδηςΆννας Κωνσταντίνου, Χριστίνα ΒραχίμηErini Loucaides.


Δεν υπάρχουν σχόλια: