25 Οκτ 2017

Η Κύπρος γενέτειρα του Ομήρου και άλλες έξι μικρές μελέτες του Ανδρέα Λαζάρου

Ο ιστοριοδίφης (εκπαιδευτικός στο επάγγελμα) Ανδρέας Λαζάρου εξέδωσε το 2008 το βιβλίο – προερχόμενο από την προσωπική του έρευνα – με τίτλο «Η Κύπρος γενέτειρα του Ομήρου και άλλες έξι μικρές μελέτες» (εκδόσεις Επιφανίου).

Το βιβλίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα κεφάλαια – μελέτες: - Η Κύπρος, γενέτειρα του Ομήρου - Έλληνες, Αιγύπτιοι, Άραβες, Ασσύριοι (Αιθίοπες), Πέρσες, Φοίνικες, Κίλικες, Ιλλυριοί, Εβραίοι, Αρμένιοι - συγγενικοί λαοί - Περί Δωριέων και πλαστογράφων - Τα Ελληνικά Μαθηματικά - Αρχύτας ο Ταραντίνος - Υπατία, μία γυναίκα μαθηματικός και φιλόσοφος - Οι Κύπριοι στους αγώνες του 1821.

1. Η Κύπρος γενέτειρα του Ομήρου
Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν με ακρίβεια τον τόπο γέννησης του Ομήρου ο οποίος έζησε μεταξύ 9ου και 8ου αιώνα π.Χ. Γι’ αυτό έχουμε αρκετές πόλεις να ερίζουν ως πατρίδες του μεγάλου ποιητή.
Σε αυτή την ενδιαφέρουσα μελέτη ο Λαζάρου παρουσιάζει στοιχεία με βάση τα οποία υποστηρίζει ότι ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Όμηρος (9ος – 8ος αι. π.Χ.) γεννήθηκε στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή:
«Η γλώσσα του Ομήρου είναι η Αρκαδοκυπριακή (Αχαϊκή/Μυκηναϊκή). Ονομάστηκε Όμηρος, επειδή ο πατέρας του (για άγνωστο λόγο) είχε δοθεί όμηρος στους Πέρσες από τους Κυπρίους (ονομασθήναι δε αυτόν φασί τινές Όμηρον διά το τον πατέρα αυτού όμηρον δοθήναι υπό Κυπρίων Πέρσαις). Από την Κύπρο ο Όμηρος ταξίδεψε στην Ιωνία (και Τροία) και μετά κατέληξε στη Χίο. Οι Χιώτες, ως φιλόξενοι και φιλόμουσοι που ήταν (και ακόμη είναι), τον αγάπησαν πολύ και ο Όμηρος έκανε τη Χίο θετή ή δεύτερή του πατρίδα. Στη Χίο έκανε και το δάσκαλο και εκεί έζησε και πέθανε τιμημένος και δοξασμένος».
Θεωρία όμως ο Ανδρέας Λαζάρου έχει και για το γνωστό βιβλίο (το οποίο δυστυχώς δεν διασώθηκε «Κύπρια Έπη» το οποίο επίσης χρεώνει στον Όμηρο:
«Πρώτα [ο Όμηρος] έγραψε τα «Κύπρια Έπη» (ποιήματα που αποτελούνταν από 11 βιβλία και διασώθηκαν όμως 50 στίχοι, σε 10 τεμάχια. Διηγούνταν τα γεγονότα που προηγήθηκαν από εκείνα της Ιλιάδας, δηλ. την κρίση του Πάρη, την αρπαγή της ωραίας Ελένης από τη Σπάρτη, τη συγκέντρωση των Ελλήνων βασιλιάδων στην Αυλίδα, τη θυσία της κόρης τού Αγαμέμνονα Ιφιγένειας, την εγκατάλειψη του Φιλοκτήτη στη Λήμνο, την απόβαση των Ελλήνων στην Τροία, τις πρώτες προ της Τροίας μάχες και τον πόλεμο ως τη φιλονικία του Αχιλλέα και Αγαμέμνονα, δηλαδή τα πρώτα εννέα χρόνια του Τρωικού πολέμου) και μετά ως συνέχεια έγραψε την «Ιλιάδα» (η οποία περιγράφει γεγονότα, όπως τη μήνιν ή οργή του Αχιλλέα, μάχες κ.ά., μόνο 51 ημερών από το δέκατο έτος του Τρωικού πολέμου) και την «Οδύσσεια» (που περιγράφει την περιπετειώδη δεκάχρονη επιστροφή του Οδυσσέα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ιθάκη.

2. Έλληνες, Αιγύπτιοι, Άραβες, Ασσύριοι (Αιθίοπες), Πέρσες, Φοίνικες, Κίλικες, Ιλλυριοί, Εβραίοι, Αρμένιοι - συγγενικοί λαοί
Στη μελέτη αυτή ο Λαζάρου υποστηρίζει με στοιχεία τα οποία παρουσιάζει ότι ο Ελληνικός πολιτισμός είναι 1000 χρόνια αρχαιότερος από τον Αιγυπτιακό.

3. Περί Δωριέων και πλαστογράφων
Με τη μελέτη αυτή ο συγγραφέας απαντά στους πλαστογράφους που αναφέρουν ότι οι Δωριείς ήταν ένα ινδοευρωπαϊκό φύλο που εισέβαλε στην Ελλάδα. Για την άποψη αυτή επικαλείται τους «Νόμους» του Πλάτωνα.
 
4. Τα Ελληνικά Μαθηματικά
Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο ο Λαζάρου τεκμηριώνει την συνεισφορά που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες στην ανάπτυξη των μαθηματικών θεωριών. Παραθέτει μάλιστα και λίστα αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών με τα συγγράμματά τους.

5, Αρχύτας ο Ταραντίνος
Ο Αρχύτας (428-350 π.Χ.) γεννήθηκε στα Τάραντα της Μεγάλης Ελλάδας (Κάτω Ιταλίας) και αναδείχτηκε μεγάλος Πυθαγόρειος φιλόσοφος, πολιτικός, στρατηγός, μουσικός, αστρονόμος και ένας από τους σπουδεότερους μαθηματικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας. Σύμφωνα με την μελέτη του Λαζάρου ο Ταραντίνος ήταν ο εφευρέτης βασικών αρχών του αεριωθούμενου αεροπλάνου (jet).

6. Υπατία, μία γυναίκα μαθηματικός και φιλόσοφος
Η Υπατία (370-415 μ.Χ.) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που ήταν τότε ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα του ελληνισμού. Σπούδασε και έγινε δασκάλα μαθηματικών και φιλοσοφίας (κυρίως της νεοπλατωνικής). Ως εθνική που ήταν (δηλαδή Ελληνίδα μη χριστιανή, οπαδός της πολυθεΐας) προκάλεσε το μένος των χριστιανών που έβλεπαν την επιστήμη και ειδικά την αστρονομία, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία ως έργα του σατανά. Η Υπατία κατακρεουργήθηκε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, το 415 μ.Χ. από φανατικούς ψευδοχριστιανούς!

7. Οι Κύπριοι στους αγώνες του 1821
Μέρος A’. Ιωάννης Καρατζάς: Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου και ένας από τους 8 Πρωτομάρτυρες της Ελληνικής Ελευθερίας.
Μέρος Β’. Κύπριοι ηρωομάρτυρες στην Επανάσταση του 1821: Ο Μητροπολίτης Νικομηδείας και νεκρός εκρεμάσθη!
Μέρος Γ’. Κύπριοι αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821: Περίπου 1.000 Κύπριοι εθελοντές συμμετείχαν στην Επανάσταση.

Από το οπισθόφυλλο:

ο βιβλίο αυτό αποτελείται από 7 μικρές μελέτες που γράφτηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Όλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά και τώρα διασκευασμένες και ξαναδουλεμένες εκδίδονται σε μορφή βιβλίου. Οι πιο πολλές γράφτηκαν για να σταλούν κάποια μηνύματα, κυρίως στους νέους· να τα διαβάσουν και να στοχαστούν, να ερεθιστούν και να αισθανθούν λίγη υπερηφάνεια για την καταγωγή τους και τους προγόνους τους, σε μια εποχή που όλα έχουν ισοπεδωθεί, που όλα έχουν εξευτελιστεί· σε μια εποχή που οι ημιβάρβαροι σκόπιμα συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν και να πλαστογραφούν την Ιστορία μας και να σφετερίζονται τα ελληνικά εδάφη και τα επιτεύγματα της φυλής μας.


Λαζάρου, Ανδρέας.Η Κύπρος γενέτειρα του Ομήρου και άλλες έξι μικρές μελέτες. Λευκωσία: Επιφανίου, 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: