13 Νοε 2017

Χαμένες πατρίδες: στη μνήμη του Γιάννη Καψή


Θεσσαλονίκη, Σχολή Βιβλιοθηκονομίας, μέσα της δεκαετίας του 90.

Μάθημα: Ελληνική Λογοτεχνία.

Ο καθηγητής μας προέτρεψε να πάρουμε ένα βιβλίο – όποιο θέλαμε για να το διαβάσουμε και να το παρουσιάσουμε.

Εγώ επέλεξα το βιβλίο του Γιάννη Καψή «Χαμένες πατρίδες : Από την απελευθέρωση στην καταστροφή της Σμύρνης» το οποία βρήκα και αγόρασα από ένα πάγκο στην οδό Αριστοτέλους.

Ξέρω! Το βιβλίο, αν και γραμμένο με πολλή γλαφυρότητα,  δεν είναι ακριβώς λογοτεχνικό αφού περιγράφει την ιστορία από την απελευθέρωση μέχρι τον οριστικό χαμό της Σμύρνης. Δεν ξέρω αν μπορείς να χαρακτηρίσεις το βιβλίο και ιστορικό (εξάλλου ο συγγραφέας του δεν ήταν ιστορικός αλλά ένας δημοσιογράφος με σπουδές νομικής).

Εγώ πάντως απόλαυσα πολύ το βιβλίο που ήταν μέσα στα ενδιαφέροντά μου (χαμένες πατρίδες) και το οποίο μου κράτησε ευχάριστή συντροφιά. Παρέδωσα και μια εμπεριστατωμένη (απ’ ότι θυμάμαι) εργασία – παρουσίαση του βιβλίου την οποία όμως ο καθηγητής μου δεν εκτίμησε και πολύ αν κρίνω από τον βαθμό που πήρα για τη συγκεκριμένη εργασία.
Ο Γιάννης Καψής βλέπετε ήταν χαρακτηρισμένος πολιτικά (κάτι το οποίο δεν μέτρησε καθόλου στη δική μου επιλογή) ενώ το θέμα που διαπραγματευόταν το βιβλίο, ήταν για μερικούς ενοχλητικό.
Ας, είναι! Εγώ ευχαριστώ τον Γιάννη Καψή για τη συνολική του συγγραφική δουλειά που μας άφησε φεύγοντας.

Στη μνήμη του Γιάννη Καψή (γεν. 1929 - θαν. 13 Νοε. 2017)

Για την ιστορία, λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο αρχίζει με την απελευθέρωση της Σμύρνης, δίνοντας όλη την απερίγραπτα συγκινητική ατμόσφαιρα των μεγάλων στιγμών μιας αλησμόνητης ημέρας του Μάη του 1919. Τότε που ήρθε το «Πλήρωμα του Χρόνου», όπως χαρακτηρίζει ο Βενιζέλος την κατάληψη της Σμύρνης από τον ελληνικό στρατό στο ιστορικό του διάγγελμα. Τα γεγονότα, εξακριβωμένα και συμπληρωμένα, αναπτύσσονται με παραστατικότητα που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η Σμύρνη είναι πια ελεύθερη. (...) Δεν έμενε παρά η Πόλη. Αλλά η διπλωματική νίκη που έδωσε στην Ελλάδα τον μικρασιατικό Ελληνισμό, περιελάμβανε μέσα στη φαντασία εκείνου που την είχε κερδίσει, και τον ελιγμό που χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση. Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ανοίγουν σιγά σιγά την αυλαία της τραγωδίας... 


Καψής, Γιάννης Π. Χαμένες πατρίδες : Από την απελευθέρωση στην καταστροφή της Σμύρνης / Γιάννη Π. Καψή. - Αθήνα : Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια: