17 Νοε 2017

Η Δέλτος: επιθεώρηση νεότερης ελληνικής ιστορίας και ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας


Κυκλοφόρησε στην Κύπρο το πρώτο τεύχος (Ιουλ. – Δεκ. 2017) του  περιοδικού «Η Δέλτος».

Το περιοδικό που θα κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο θα ασχολείται με θέματα που αφορούν τη νεότερη ελληνική ιστορία και λογοτεχνία.

Η Συντακτική Επιτροπή στο πρώτο Εκδοτικό Σημείωμα που δημοσιεύει, αναφέρει:

«Η έκδοση της Δέλτου είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας μιας ομάδας νέων επιστημόνων με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη και προώθηση των ιστορικών σπουδών στην Κύπρο και τον ευρύτερο ελληνικό χώρο.
Βασικός σκοπός μας είναι η έρευνα και η επιστημονική προσέγγιση της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, καθώς και της ιστορίας της λογοτεχνίας και των επιστημών γενικότερα.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι ιστορικές σπουδές στα ελλαδικά και τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν
 διευρυνθεί με την εισαγωγή μεταπτυχιακών σπουδών και ερευνητικών προγραμμάτων, εντούτοις οι νέοι ιστορικοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη δημοσίευση των εργασιών τους, επειδή τα ιστορικά επιστημονικά περιοδικά είναι ελάχιστα, χωρίς συχνά σταθερή περιοδικότητα στην έκδοσή τους.
Η Δέλτος φιλοδοξεί με τη σύμπραξη γνωστών και καταξιωμένων ιστορικών να καλύψει αυτό το κενό και να αποβεί, κατά κύριο λόγο, χώρος έκφρασης των νέων ιστορικών.
 
Το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Κύπριο ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατό του. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου έχει κηρύξει το 2017 έτος Βασίλη Μιχαηλίδη, χωρίς όμως αυτό να έχει απήχηση πέρα από τον κυπριακό χώρο. Φιλοδοξία μας είναι με το αφιέρωμα αυτό να κάνουμε τον Μιχαηλίδη ακόμα πιο γνωστό, πιο οικείο στην ευρύτερη ελληνική επιστημονική κοινότητα των ιστορικών και των φιλολόγων.
Το περιοδικό θα κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο. Οι εργασίες που μας αποστέλλονται υποβάλλονται για κρίση σε τρεις πανεπιστημιακούς.»

 Υπεύθυνος έκδοσης του βιβλίου είναι ο Γιώργος Γεωργής και σύμβουλοι έκδοσης οι Παντελής Βουτουρής, Βασίλης Καρδάσης και Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Το πρώτο τεύχος έχει αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, αφού φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατό του (γεννήθηκε το 1849 και πέθανε το 1917).

Τα περιεχόμενα του τχ.1 είναι τα ακόλουθα:

Κυριάκος Ιωάννου: Ο Βασίλης Μιχαηλίδης και η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μικρή συμβολή στη μελέτη του ποιήματος «Εις την εικοσστήν πέμπτην Μαρτίου».

Λουίζα Χριστοδούλου: Αφηγηματικές τεχνικές στην «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)» του Βασίλη Μιχαηλίδη: Μια πρώτη προσέγγιση.

Γιώργος Γεωργής: Σεφέρης – Μιχαηλίδης – Κρανιδιώτης.

Μαρία Παναγιώτου: «Πορτ ιν Λίμασσολ άι χαβ νοτ. Γιού μαστ γκο ττου Πισκοπή»: Οι λιμενικές υπηρεσίες της Λεμεσού το 1908 και το αντίστοιχο ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Κωστής Κοκκινόφτας: Φώτης Κόντογλου και Βασίλης Μιχαηλίδης.

Χρίστος Κ. Κυριακίδης: «Κ’ ολόχαροι να κλάψουμε μαζί την ένωσίν μας, να σβύσουμε την δίψαν μας ν’ αναπαυθ’ η ψυχή μας»: Το ενωτικό αίτημα στην ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Κωνσταντίνος Κουράτος: Βαρθολομαίος Βαρτέλλας: Ο Κύπριος ευεργέτης από την Τεργέστη.

Γιώργος Γεωργής: Αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι της Ελληνικής Επανάστασης, 1827-1832.

Ανδρέας Χριστοφόρου: Σύρος: Η συγκρότηση ενός εμποροναυτιλιακού κέντρου, 1821-1856.

Ευάγγελος Μ. Φωκάς: «Σε μέναν που το σύναξα, τον ποιητή Παλαίσην, όταν πεθάνω κι’ ύστερα μιαν μακαρκάν να λέσιν». Η περίπτωση του λαϊκού ποιητή Χριστόφορου Θ. Παλαίση εξ Αυγόρου.

Ξένια Παπαδημητρίου: Η Περσεφόνη Παπαδοπούλου και η πρωτοπόρος της δράση.

Χαράλαμπος Γ. Χαραλάμπους: Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Κύπρου μέσα από τον ιταλικό τύπο. Μια πρώτη προσέγγιση.

Ιλιάνα Κουλαφέτη: Ρεμπέτικα και Αριστερά. Μια συζήτηση στον «Ρίζο» του ’47 γύρω από την ελληνικότητα και τις ταξικές συνιστώσες του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Χαράλαμπος Αλεξάνδρου: Διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αγώνα της ΕΟΚΑ. Η περίπτωση των απομνημονευμάτων.

Αντώνης Κλάψης: Πολυδιάστατη διπλωματία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ελληνική εξωτερική πολιτική, 1974-1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια: