20 Απρ 2017

Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου που έγινε η τηλεοπτική σειρά Game of Thrones

Ο συγγραφέας George R .R. Martin με φόντο το λογότυπο του Game of Thrones, τον ιπτάμενο δράκο της Daenerys και την πλάτη του  Τyrion Lannister
«Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου» (A Song of Ice and Fire)  είναι σειρά βιβλίων επικής φαντασίας που γράφτηκαν από τον George R. R. Martin. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 1996 και το πέμπτο το 2011 ενώ προβλέπετε η κυκλοφορία ακόμα δύο βιβλίων με τη συνέχεια της ιστορίας στο άμεσο μέλλον.
Η ιστορία έγινε και τηλεοπτική σειρά (Game of Thrones / Παιχνίδι του Στέμματος) από το συνδρομιτικό κανάλι HBO.


Τα ολοκληρωμένα βιβλία είναι τα εξής:


Παιχνίδι του Στέμματος (A Game of Thrones) - (1996)
Παιχνίδι του στέμματος / George R. R. Martin · μετάφραση Παρασκευή Σαρμπάνη. - 1η έκδ. - Αθήνα : Anubis, 2004. - 486σ. · 23x13εκ. - (Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου · 1)

Το τρομερό μυστικό της βασιλικής οικογένειας έρχεται στο φως και ο Άρχοντας Ένταρντ Σταρκ ανακαλύπτει πως οι αρχαίοι θεοί δεν έχουν καμία θέση στο Νότο. Κι ενώ το καλοκαίρι ξεψυχά, οι μνηστήρες του Σιδερένιου Θρόνου υψώνουν τα λάβαρα του πολέμου, ανυποψίαστοι για την αλλόκοσμη απειλή που ανασαλεύει πέρα από το Τείχος.
Σε έναν κόσμο όπου οι χειμώνες διαρκούν δεκαετίες ολόκληρες, βασιλείς και βασίλισσες, ιππότες και μάγοι, ευγενείς και δολοφόνοι, βρίσκονται αντιμέτωποι σ' ένα θανατερό παιχνίδι... Το Παιχνίδι του Στέμματος.


Σύγκρουση Βασιλέων (A Clash of Kings) (1998)
Σύγκρουση βασιλέων / George R. R. Martin · μετάφραση Σωτήρης Αγάπιος. - Αθήνα : Anubis, 2011. - 982σ. · 23x13εκ. - (Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου · 2)

Ένας κομήτης στο χρώμα του αίματος σκίζει τους ουρανούς των Επτά Βασιλείων, ένας δυσοίωνος προπομπός θανάτου και καταστροφής. Καθώς ο χειμώνας έρχεται, οι μνηστήρες του Σιδερένιου Θρόνου είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν με φωτιά και ατσάλι για την κυριαρχία της διχασμένης γης του Γουέστερος.
Το δεύτερο βιβλίο της επικής σειράς, που έχει τιμηθεί με τρία βραβεία Locus, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες κι έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
"Αληθινά επικό... η πλοκή κλιμακώνεται σε ένα κρεσέντο δράσης. Μια πραγματική πανδαισία για τους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού."
(Publishers Weekly)


Θύελλα από ατσάλι (A Storm of Swords) (2000)
Θύελλα από ατσάλι / George R. R. Martin · μετάφραση Βασίλης Μανουσάκης. - Αθήνα : Anubis, 2011. - 675σ. · 23x14εκ. - (Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου · 3) [στα ελληνικά κυκλοφόρησε σε 2 τόμους: ο πρώτος έχει τίτλο «Παγωμένες λεπίδες» και ο δεύτερος «Ματωμένο χρυσάφι»]

Καθώς το Γουέστερος σπαράσσεται από εμφύλιες διαμάχες, ο Μανς Ρέιντερ και οι άγριοι που κατοικούν πέρα από το Τείχος ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Βασίλειο του Βορρά... και αν τα καταφέρουν, κανείς από τους αυτόκλητους βασιλείς δε θα μείνει ζωντανός για να διεκδικήσει το Σιδερένιο Θρόνο. 
Ο Πόλεμος των Βασιλέων συνεχίζεται. Ο Ρομπ Σταρκ παραμένει ο Βασιλιάς του Βορρά, ενώ πέρα από τη θάλασσα η Νταινέρυς η Θυελλογέννητη, η τελευταία της γενιάς των Δρακοβασιλιάδων, σκορπά το θάνατο στις δουλεμπορικές πόλεις της Ανατολής και ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Γουέστερος διψώντας για εκδίκηση...
Το τρίτο βιβλίο της επικής σειράς, που έχει τιμηθεί με τρία βραβεία Locus, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες κι έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
"Χαρακτήρες σκοτεινοί και με τόσο έντονα πάθη, που ξεπερνούν ακόμη και τους Βοργίες." 
(Guardian)
"Μεγαλειώδες, συγκλονιστικό... Η γραφή του Martin είναι πάντα μεστή και γεμάτη δύναμη." 
(SFX)


Βορά Ορνίων (A Feast for Crows)  (2005)
Βορά ορνίων / George R. R. Martin · μετάφραση Αλεξάνδρα Λέτσα. - 2η έκδ. - Αθήνα : Anubis, 2011. - 917σ. · 23x14εκ. - (Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου · 4)

Ο Πόλεμος των Πέντε Βασιλέων έχει τελειώσει. Ο Σιδερένιος Θρόνος βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Λάννιστερ, αλλά τα Επτά Βασίλεια πληρώνουν το τίμημα της αιματηρής σύγκρουσης.
Όπως μετά από κάθε μάχη, τα όρνια κατεβαίνουν για να τραφούν στις καπνισμένες πεδιάδες. Και μέσα από τις στάχτες, ξεπηδούν νέες αντιδικίες...
Το τέταρτο βιβλίο της επικής σειράς, που έχει τιμηθεί με τρία βραβεία Locus, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. 

Ο Χορός των Δράκων (A Dance with Dragons) (2011)
Ο χορός των δράκων  / George R. R. Martin · μετάφραση Αλεξάνδρα Λέτσα. - 1η έκδ. - Αθήνα : Anubis, 2011. - 662σ. · 23x14εκ. - (Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου · 5) [στα ελληνικά κυκλοφόρησε σε 2 τόμους: ο πρώτος έχει τίτλο «Το κάλεσμα της φλόγας» και ο δεύτερος «Το σπαθί στο σκοτάδι»]

Η Νταινέρυς Ταργκάρυεν, τελευταία απόγονος του οίκου της, κυβερνά μια πόλη χτισμένη στις στάχτες και το θάνατο. Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να συναντήσουν τη νεαρή Μητέρα των Δράκων, ίσως περισσότερο απ' όλους, ο Τύριον Λάννιστερ, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του για να ξεφύγει από την οργή των άλλων μελών του οίκου του. 
Στο Βορρά, ο Τζον Σνόου, Άρχοντας Διοικητής της Νυχτερινής Φρουράς, προσπαθεί απεγνωσμένα να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει το σκοτάδι που απειλεί να τυλίξει τις χώρες των ανθρώπων. Αλλά πέρα από τα πλάσματα της παγωνιάς ο Τζον έχει να αντιμετωπίσει τόσο τους προσωπικούς του δαίμονες όσο και τους ορκισμένους αδερφούς του...
Στην μακρινή ανατολή, η Νταινέρυς Ταργκάρυεν είναι περικυκλωμένη από εχθρούς και αναγκάζεται να εξαγοράσει την ειρήνη με έναν γάμο. Ευγενείς, μνηστήρες, δουλέμποροι και μισθοφόροι υφαίνουν τα δικά τους σχέδια στο Μηρήν, αλλά κάποιοι ξεχνούν ότι δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για το χορό των δράκων...
Στο Γουέστερος, ο χειμώνας έχει σχεδόν φτάσει και μία άγρια χιονοθύελλα μαίνεται στο Βορρά. Στο Τείχος, στο Γουίντερφελ, στο Δάσος των Λύκων, το χιόνι είναι μεγαλύτερη απειλή από τις λόγχες και τα σπαθιά. Καθηλωμένοι στρατοί, εγκλωβισμένοι άντρες και αιχμάλωτες γυναίκες προσεύχονται στους θεούς τους για σωτηρία, ενώ οι άντρες της Νυχτερινής Φρουράς στέκονται φρουροί στις επάλξεις, πιστοί στο αρχαίο καθήκον να προστατέψουν τις χώρες των ανθρώπων από το σκοτάδι που ετοιμάζεται να τυλίξει τον κόσμο.
Όμως σε ανατολή ή δύση, με πάγο ή φωτιά, μερικές φορές δεν μπορεί κανείς παρά να χορέψει στο σκοπό του πεπρωμένου...
"Απ' όλους όσοι ακολουθούν την παράδοση της επικής φαντασίας, ο Martin είναι μακράν ο καλύτερος. Είναι αναμφισβήτητα ο Αμερικανός Tolkien." 
("Time")
"Η μοναδική σειρά φαντασίας που μπορεί να συγκριθεί με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών." 
("Chicago Tribune")

Τα εναπομείναντα βιβλία τα οποία αναμένονται έχουν τους τίτλους:
Οι Άνεμοι του Χειμώνα (The Winds of Winter)
A Dream of Spring (παλιά γνωστό ως A Time for Wolves) 

Υπάρχουν επίσης και δύο νουβέλες που προηγούνται χρονικά του θέματος της σειράς.
Περιπλανώμενος Ιππότης (1998)
The Sworn Sword (2003)
Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων (2015)
Ο Δράκος του Πάγου (2015)



Η τηλεοπτική σειρά Game of Thrones (Παιχνίδι του Στέμματος):
Η ιστορία του Μάρτιν έγινε πολύ πετυχημένη τηλεοπτική σειρά η οποία ξεκίνησε να παίζεται το 2011 από το αμερικανικό κανάλι HBO και συνεχίζεται. Τον τίτλο της η σειρά τον έχει πάρει από τον τίτλο του πρώτου βιβλίου “Game of Thrones” (στα ελληνικά “Παιχνίδι του Στέμματος”).
Ένα παράδοξο που συμβαίνει με την συγκεκριμένη σειρά είναι ότι η τηλεοπτική ιστορία, ενώ ξεκίνησε βασισμένη στα βιβλία, έχει ξεπεράσει την ιστορία τους και στην τηλεόραση είναι πιο προχωρημένη (ο Μάρτιν έδωσε το σενάριο του έκτου κύκλου ενώ ετοιμαζόταν ο έβδομος κύκλος, πριν ακόμα κυκλοφορήσει το έκτο βιβλίο).  Με τον όγδοο κύκλο αναμένεται να ολοκληρωθεί η σειρά.
Η τηλεοπτική σειρά έλαβε ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς, ιδιαίτερα για τις ερμηνείες των ηθοποιών, τους πολύπλοκους χαρακτήρες, την ιστορία και την έκταση της παραγωγής της, αν και κάποιοι έχουν επικρίνει την συχνή χρήση του γυμνού, της σωματικής και σεξουαλικής βίας.
Σύμφωνα με το IMDb είναι η καλύτερη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στήριξη των τηλεθεατών, τις αμέτρητες βραβεύσεις και τις διθυραμβικές κριτικές.

Το επίσημο τρέιλερ του πρώτου κύκλου:


Το επίσημο τρέιλερ του δεύτερου κύκλου:


Το επίσημο τρέιλερ του τρίτου κύκλου:


Το επίσημο τρέιλερ του τέταρτου κύκλου:


Το επίσημο τρέιλερ του πέμπτου κύκλου:


Το επίσημο τρέιλερ του έκτου κύκλου:


Το επίσημο τρέιλερ του έβδομου κύκλου:


Το επίσημο τρέιλερ του όγδοου κύκλου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: