24 Μαΐ 2017

“Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα”- Ανδρέας Καπανδρέου (παρουσίαση στους "Θεματοφύλακες Βιβλίων)

                                                            Προσωπική άποψη: Αγγελική Δρακάκη


Το βιβλίο “Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα” είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα επιστημονικής Φαντασίας. Ομολογώ πως όταν το πήρα στα χέρια μου, δεν ενθουσιάστηκα, καθώς τα ιστορικά βιβλία σχεδόν ποτέ δεν μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Ξεκίνησα λοιπόν να το διαβάζω και γρήγορα με κέρδισε τόσο πολύ,  που δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Η ιστορία ξεκινάει τον 22ο αιώνα του έτους 2103 μ.Χ. στην Αθήνα, μια Αθήνα διαφορετική από όσο την ξέρουμε σήμερα. Σε μια Ελλάδα τουρκοκρατούμενη από την επανάσταση του 1821 και μετά, αφού τότε οι Έλληνες έχασαν σε αυτή την μάχη. Ο ήρωας της ιστορίας, Ιωάννης Καρατζάς, καλείται να συνεργαστεί με τις οθωμανικές μυστικές υπηρεσίες ώστε να ξεσκεπάσει μια οργάνωση αποτελούμενη από Έλληνες με το όνομα " Έλληνες αυτονομιστές". Όταν τελικά καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ατόμων της οργάνωσης και να του αποκαλύψουν το σχέδιο τους, τότε αυτός θα κληθεί να πάει κόντρα στην οθωμανική αυτοκρατορία και να αλλάξει τη ροή των γεγονότων, γυρνώντας πίσω στο χρόνο. Στην μακρινή Βιέννη του 18ο αιώνα στο έτος 1790 μ.Χ.
Στο βιβλίο βλέπουμε τη μελλοντική Ελλάδα, αλλά διαφορετική, καθώς είναι κάτω από τον κλοιό της οθωμανικής αυτοκρατορίας και πώς έχει επηρεαστεί όλη η χώρα από τους νόμους της Τουρκίας. Βλέπουμε επίσης, τη Βιέννη του 18ου αιώνα. Πώς ζούσαν οι άνθρωποι, τι ασχολίες είχαν, τι δουλειές έκαναν, πώς περνούσαν το χρόνο τους. Παρακολουθούμε τον ήρωά του βιβλίου και τις προσπάθειες που κάνει, ώστε να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του από όλους, καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας, τα διλήμματα που έχει, τα ρίσκα που παίρνει, τις ανησυχίες του. Τον αγώνα που κάνει μαζί με τους πατριώτες του από τη Βιέννη για μια Ελλάδα ελεύθερη.



Μπορεί κάποια πρόσωπα του συγκεκριμένου βιβλίου να ήταν υπαρκτά κι όλη η αρχή της ιστορίας να είναι πιστό αντίγραφο χειρόγραφου που βρέθηκε σε κρύπτη σκήτης στο Άγιο όρος και εξετάζεται από διάφορους επιστήμονες -όπως μας αναφέρει ο συγγραφέας-, δε μπορώ, όμως, να αγνοήσω κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που μου γεννήθηκαν, καθώς διάβαζα το εν λόγω βιβλίο.
Το βιβλίο με έβαλε σε σκέψεις, καθώς εμφανίζει μια ουτοπική μελλοντική και τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, μέσα από την οποία φανερώνεται μια σημερινή πραγματικότητα. Η πραγματικότητα με το νησί της Κύπρου. Αν οι Έλληνες τότε, στην επανάσταση του 1821, δε νικούσαν, θα ήταν τα πράγματα όπως μας τα διηγείται ο Ιωάννης Καρατζάς ή όπως είναι η σημερινή Κύπρος; Επίσης, με όλες αυτές τις μελλοντικές αναφορές, μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να ήταν/είναι τα πράγματα στην Κύπρο. Φανερώνει μια ελπίδα σε ό, τι αφορά αυτό το νησί. Όπως ο ήρωας του βιβλίου πήγε στο παρελθόν για να αλλάξει τα γεγονότα για την Ελλάδα, έτσι γεννιέται και η ελπίδα, να γίνει κάτι ώστε να αλλάξουν τα γεγονότα στην Κύπρο.
Είναι ένα βιβλίο που, στην αρχή, δε με εντυπωσίασε, όμως διαβάζοντάς το, με κέρδισε και με έβαλε σε σκέψεις.
Αξίζει να το προσέξετε και να αναλογιστείτε κι εσείς κάποια πράγματα!

Περίληψη οπισθόφυλλου: «Όταν κάποτε, κάποιος, ανακαλύψει και διαβάσει αυτό το κείμενο, ίσως θεωρήσει την ιστορία μου εξωπραγματική, παράλογη και τρελή. Δεν θα τον αδικήσω. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση του. Όμως, αυτά που καταγράφω είναι η δική μου πραγματικότητα, η δική μου μαρτυρία για τα όσα βίωσα. Πιο κάτω θα διαβάσετε για τη σχέση μου με τον Ρήγα Βελεστινλή και για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που διηγούμαι. Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό και απίστευτο, τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι ακολουθούν ανάποδη χρονολογική φορά. Πρώτα συνέβησαν αυτά που διαδραματίστηκαν μετά και ακολούθως αυτά που έγιναν πριν. Είναι τόσα πολλά και αλλόκοτα αυτά που έζησα, που μου είναι δύσκολο, μετά από τόσα χρόνια, να τα αποτυπώσω με ακρίβεια στο χαρτί. …»
Ιωάννης Καρατζάς.



Βιογραφικό: Ο Ανδρέας Καπανδρέου (Ανδρέας Κ. Ανδρέου) γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία, Επιστήμες της Πληροφόρησης και Επιστήμες της Αγωγής και εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) και είναι συνεργάτης της ηλεκτρονικής πύλης για την προώθηση του βιβλίου Bookia.gr. Από το 2010 διατηρεί το ιστολόγιο @Ανδρέας Καπανδρέου
(
http://andreaskandreou.blogspot.com/) το οποίο ασχολείται με την λογοτεχνία, τα βιβλία, τον πολιτισμό και την βιβλιοθηκονομία. Η συλλογή διηγημάτων "Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν" αποτέλεσε την πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Βιβλία του που κυκλοφορούν
Εδώ θα βρείτε τα βιβλία του:

 Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: Η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά
Συγγραφέας: Ανδρέας Καπανδρέου
Εκδοτικός Οίκος: Συμπαντικές Διαδρομές 
Σειρά: Μυθωδία των Άστρων 
Σελίδες: 257
Ημερομηνία έκδοσης: Πρώτη έκδοση Σεπτέμβριος 2016

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Πουλτσίδη
Επεξεργασίας εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα





Δεν υπάρχουν σχόλια: