22 Απρ 2018

Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα: ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα στα χρόνια των social media


Ένα μυθιστόρημα που ασχολείται με τον έρωτα στα χρόνια του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Επιπόλαιο αλλά και ενίοτε έξυπνο φλερτ μέσω του Facebook του Twitter και του Instagram εμπλουτισμένο με πληροφορίες που οι πρωταγωνιστές εντοπίζουν στη μηχανή αναζήτησης Google.

Έρωτας που εμπεριέχει αρκετή δόση επιπολαιότητας αλλά και έντονα συναισθήματα. Σχέσεις δημιουργούνται και χαλούν με μεγάλη ευκολία και οι άνθρωποι συνεχίζουν, όπως γινόταν πάντα, να ψάχνονται, με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτή τη φορά.

«Για να προχωρήσεις πρέπει να σκοτώσεις την ελπίδα, όχι τη μνήμη…» Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο μιας ζωής, η φιλοσοφία την οποία ακολουθεί κάποιος ή απλά μια ανάρτηση σε ένα τοίχο στο Facebook.

Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, τόσο όσον αφορά την πλοκή όσο και τη γραφή του. Ιδιαίτερα ευρηματική είναι η ενσωμάτωση στην ιστορία των μυθιστορηματικών ηρώων του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, του Μίλαν Κούντερα και του Τομ Ρόμπινς τους οποίους ο συγγραφέας εμπλέκει βάζοντάς τους να επισκέπτονται το καφέ στο οποίο εργάζεται η πρωταγωνίστρια της δικής του ιστορίας.   

Με τον συγγραφέα και τους ήρωές του ταυτίζονται και τα δικά μου μουσικά γούστα με τα οποία ο Περισανίδης έχει επενδύσει το μυθιστόρημά του. Το μόνο με το οποίο διαφωνώ είναι τα Greeklish με τα οποία οι ήρωες του βιβλίου επικοινωνούσαν μέσω των social media.

Από το οπισθόφυλλο:
Log in, στην συνέχεια add και inboxing... Άλλο ένα βαρετό απόγευμα που ξεκίνησε να έχει ενδιαφέρον...
Οι αμυδρές ατέλειες στην περιφέρεια, τα λίγα πιο στραβά πόδια και κάποια σημάδια ακμής στο πρόσωπο δεν έχουν πλέον σημασία. Σημασία έχει η selfie που θα μπει φωτογραφία προφίλ να είναι σωστά τραβηγμένη και να φαίνεται το τατουάζ στο χέρι που είναι ένα φετίχ που σίγουρα οι mutual θα έχουνε προσέξει.
Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα είναι ένα σχεδόν διαδραστικό μυθιστόρημα! Ο έρωτας στα χρόνια των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, χτίζεται και γκρεμίζεται γρήγορα και "αναίμακτα".

Το βιβλίο, "Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα", περιγράφει ερωτικές ιστορίες του σήμερα.
Η Άννα είναι με τον Φάνη και ο Πέτρος με την Μαρία. Η ζωή τους όμως περιπλέκεται όταν βρίσκονται "συνδεδεμένοι" στην πιο δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα "εισβάλλει" με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε ταινίες, σε τραγούδια και σε άλλα μυθιστορήματα. Με όχημα το διαδίκτυο γίνεται ένα 'πολυμεσικό' μυθιστόρημα που κρατάει περίπου όσο μια ταινία...
Είναι ένα νέου τύπου μυθιστόρημα...ψηφιακό, πολυμεσικό, διαδραστικό!


Περισανίδης, Γιώργος. Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα / Γιώργος Περισανίδης. - Θεσσαλονίκη : Συμπαντικές Διαδρομές, 2015. - 100 σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: