13 Μαΐ 2018

Πέντε μικροί ξένοι: θεατρική παράσταση του Παναγιώτη Λάρκου


Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) τόλμησε για τη σεζόν 2017/18 να παραχωρήσει εν λευκώ, στον σκηνοθέτη Παναγιώτη Λάρκου και την πενταμελή ομάδα του, τη σκηνή στις Αποθήκες. Εκεί η Ομάδα, από τον  Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο ανέβασε συνολικά οκτώ δικές της παραστάσεις. 

Η σειρά παραστάσεων πήρε τον γενικό τίτλο «Το Σαλόνι των Ξένων».

«Υπάρχει σε κάθε σπίτι ένα δωμάτιο κλειστό στους ενοίκους του, ένα δωμάτιο με απαγορευμένη την πρόσβαση, σκοτεινό, χωρίς ζωή, ένα άβατο, είναι το σαλόνι των ξένων».

Ως άβατο για κατέχοντες ειδικές γνώσεις θεάτρου είδε ο Παναγιώτης Λάρκου τη σημερινή θεατρική πραγματικότητα και ως σαλόνι το θεατράκι του ΘΟΚ στις Αποθήκες. Το άβατο προσπάθησε να το σπάσει προσκαλώντας απλούς καθημερινούς ανθρώπους που δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με το θέατρο, στο σαλόνι (στη σκηνή του ΘΟΚ της οποίας εξασφάλισε τα κλειδιά για να φιλοξενήσει τις παραστάσεις του).  Με αυτό το τρόπο θα μπορούσε να επικοινωνήσει το έργο του και να μεταφέρει την τέχνη του στο κοινό.

Ο Παναγιώτης Λάρκου και οι συνεργάτες του, λοιπόν, κατάφεραν να σπάσουν το άβατο, άνοιξαν τις πόρτες των Αποθηκών και ξαναέγραψαν τους κανόνες του (θεατρικού) παιχνιδιού προσφέροντας στους θεατές μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Πέντε μικροί ξένοι
Η τελευταία παράσταση της Ομάδας είχε τίτλο «Πέντε μικροί ξένοι». Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό έργο βασισμένο σε μια ιδέα του Erdoğan Kavaz. Μοντέρνο θέατρο, καλοδουλεμένη παράσταση και πολύ καλές ερμηνείες από τους: Βασιλική Κυπραίου, Γιώργο Κυριάκου, Παναγιώτη Μπρατάκος, Τζωρτζίνα Τάτση, Παναγιώτη Τοφή και Χάρη Ιωάννου.
Σ’ ένα σαλόνι μονίμως σφουγγαρισμένο, επιδείξεις τάπερ αποτυγχάνουν, σοκολατάκια εξαφανίζονται μυστηριωδώς, πτώματα αλλάζουν φύλο και κάποιος επιμένει να ξεκουρδίζει το πιάνο.

Ο Παναγιώτης Λάρκου ανασυντάσσει όσους από τη μόνιμη ομάδα συνεργατών είναι ακόμη όρθιοι και, αντλώντας υλικό από ό,τι προηγήθηκε, καταθέτει ένα συμπέρασμα που παριστάνει την παράσταση.

Η παράσταση θεωρήθηκε ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών καθώς περιείχε σκηνές που πιθανόν να ενοχλούσαν.

Οι συντελεστές της παράστασης «Πέντε μικροί ξένοι»:
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Σχεδιασμός φωτισμού: Σταύρος Ευλαμπίου
Μουσική: Χάρης Ιωάννου
Ηθοποιοί: Χάρης Ιωάννου, Βασιλική Κυπραίου, Γιώργος Κυριάκου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Τζωρτζίνα Τάτση, Παναγιώτης Τοφή

Δεν υπάρχουν σχόλια: