9 Μαΐ 2018

Η νέα γενιά πρέπει να αγαπά τον πολιτισμό και τα βιβλία



[Συνέντευξη του συγγραφέα Ανδρέα Καπανδρέου στη Νεοφύτα (Νέτα) Χριστοφόρου (Β2, Γυμνάσιο Έγκωμης Κυριάκος Νεοκλέους”) για τη μαθητική εφημερίδα «Με τα μάτια μας», 2017-2018]

Η νέα γενιά πρέπει να αγαπά τον πολιτισμό, να αγαπά τα βιβλία. Ο πολιτισμός είναι η ιστορία μας, είναι ό,τι μας έχει απομείνει και ό,τι μπορεί να μας σώσει.

Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο συγγραφέας Ανδρέας Καπανδρέου, επισημαίνοντας ότι τα βιβλία είναι όπως τα παιδιά μας.

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον συγγραφέα Ανδρέα Καπανδρέου είναι η παρακάτω:

Πώς νιώθεις που ασκείς αυτό το λειτούργημα του συγγραφέα;
Αισθάνομαι πολύ όμορφα, γιατί μπορώ να εκφράζομαι μέσα από αυτό το λειτούργημα, όπως το λες. Είναι κάτι πολύ ωραίο να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και αυτά που σκέφτεσαι, τις ιδέες σου και να τις αποτυπώνεις σε ένα βιβλίο και να τις μοιράζεσαι με άλλους.

Πως πήρες την απόφαση να γίνεις συγγραφέας; Ήταν επιθυμία σου από μικρή ηλικία;
Όχι, για την ακρίβεια, όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης, αλλά επειδή δεν κατάφερα να γίνω αστροναύτης, αποφάσισα να γίνω συγγραφέας, για να γράφω για τα άστρα στα οποία από μικρός ονειρευόμουν να ταξιδέψω. Δεν ήταν απόφασή μου από μικρό παιδί, αυτό προέκυψε στην πορεία λόγω της ανάγκης μου να γράφω και να εκφράζομαι.

Ποια είναι η διαδικασία για να γράφεις ένα βιβλίο; Πόσο καιρό χρειάζεσαι;
Για να γράψεις ένα βιβλίο υπάρχει πολύ μεγάλη διαδικασία. Πρέπει κατ’ αρχήν να συλλάβεις την ιδέα, να εμπνευστείς αυτό που θέλεις να γράψεις και να ξεκινήσεις να το γράφεις. Πολλές φορές χρειάζεται έρευνα για να γράψεις ένα βιβλίο. Όταν ολοκληρωθεί αυτό πρέπει να προσεγγίσεις έναν εκδοτικό οίκο, να τον ρωτήσεις αν θέλει να σου το εκδώσει και να συμφωνήσετε μαζί για την έκδοση.  Μετά το βιβλίο πηγαίνει στο τυπογραφείο. Εκδίδεται και ξεκινά η διακίνησή του στα βιβλιοπωλεία. Τώρα, για να γραφτεί και να τυπωθεί ένα βιβλίο, μπορεί να πάρει από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνια, Για παράδειγμα το βιβλίο μου «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα» γράφτηκε σε διάστημα τεσσάρων περίπου χρόνων επειδή διέκοπτα, έκανα έρευνα και διάβαζα συγκεκριμένες βιβλιογραφικές πηγές στις οποίες ήθελα να αναφερθώ μέσα από το βιβλίο μου, επειδή είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο όμως περιλαμβάνει και επιστημονική φαντασία.

Συνήθως τα θέματα των βιβλίων σου από που τα αντλείς;
Είναι θέματα τα οποία είτε μου προκαλούν την περιέργεια και ξεκινώ να τα διερευνώ, είτε εμπνέομαι από κάτι. Μπορεί να εμπνευστώ για παράδειγμα κάποιες από τις ιστορίες που έχω στα διηγήματά μου από κάτι που έτυχε να ακούσω και μου έκανε εντύπωση. Μερικές φορές φορές εμπνέομαι και από πράγματα που έχουν συμβεί σε εμένα. Είναι αυτοβιογραφικά δηλαδή. Οτιδήποτε διαβάσεις, ακούσεις ή δεις μπορεί να σου προκαλέσει το ερέθισμα για να ξεκινήσεις μια καινούρια ιστορία.

Πως νιώσατε όταν εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο;
Ένιωσα πάρα πολύ όμορφα. Μερικοί συγγραφείς λένε ότι νιώθεις λες και γεννήθηκε ένα παιδί σου. Τα βιβλία του κάθε συγγραφέα είναι σαν τα παιδιά του. Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα να κρατάς στο χέρι σου ένα βιβλίο το οποίο έγραψες εσύ.

Τι συμβουλή θα δίνατε στην επόμενη γενιά που θέλει να ασχοληθεί με αυτό τον τομέα;
Η συμβουλή που θέλω να δώσω είναι ότι, για να γίνει κάποιος συγγραφέας πρέπει οπωσδήποτε να διαβάζει βιβλία άλλων, να ξέρει τι κυκλοφορεί και να είναι ενήμερος για τη λογοτεχνία. Πρέπει πρώτα απ΄όλα να αρέσει σε εσένα η λογοτεχνία για να μπορέσεις να γίνεις επιτυχημένος συγγραφέας. Αυτή είναι η συμβουλή μου προς τη νέα  γενιά που θέλει να ασχοληθεί με τη συγγραφή.

Ποιο το μήνυμά σας προς τη νέα γενιά;
Ένα γενικότερο μήνυμα προς τη νέα γενιά είναι ότι πρέπει να αγαπά τον πολιτισμό και τα βιβλία. Ο πολιτισμός και η ιστορία μας είναι ό,τι μας έχει απομείνει και αυτό που μπορεί να μας σώσει!



Δεν υπάρχουν σχόλια: